FN varnar för förvärrad situation i Tigray

TT-Reuters

Publicerad 2021-04-16

Mark Lowcock. Arkivbild.

Den humanitära krisen i Tigrayregionen i Etiopien har blivit allt värre – och visar inga tecken på att bli bättre. Det säger Mark Lowcock, chef för FN:s samordnande hjälporgan Ocha i ett möte med säkerhetsrådet.

– För att tala klarspråk: Konflikten är inte över och saker och ting blir inte bättre, sade Lowcock i mötet, som hölls bakom lyckta dörrar.

Han sade sig under torsdagen ha fått rapporter om att 150 människor dött i hungersnöd i Tigray och varnade för att svält används som ett vapen i konflikten.

Trots att rådet har haft fem särskilda möten om konflikten har säkerhetsrådet ännu inte kunnat enas om ett gemensamt uttalande om Tigrayregionen. Obeslutsamheten, som så ofta beror på motsättningar mellan västländerna och Ryssland och Kina, har fått USA att reagera.

– Spelar afrikanska liv mindre roll än de i konflikter i andra länder?, frågar USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield.

– Säkerhetsrådet har kunnat enas om Syrien, Jemen och till och med Myanmar. Nu ber vi säkerhetsrådet att överväga ett uttalande om Etiopien. Offren måste få veta att säkerhetsrådet bryr sig om konflikten.

Civila har anklagat eritreanska soldater för massmord på civila, plundring och gruppvåldtäkter sedan konflikten i Tigray startade i november.

– Det råder ingen tvekan om att sexuellt våld används i konflikten som ett vapen, säger Lowcock, och tillägger att övergreppen begås av uniformerade soldater från båda sidor.

Etiopiens FN-ambassadör Taye Atskeselassie Amde förnekar att det finns hinder för humanitär hjälp att nå fram till de utsatta och anklagar Lowcock för att vara en "fiende" som "vill ha någon form av hämnd".