Polisen: De flesta slipper kraven på negativa coronatester

Det är bara utländska resenärer som omfattas av regeringens nya krav på negativt covidtest vid inresa till Sverige.

Svenska Anna, som nyss kommit hem från en resa till Sydafrika, kunde gå rakt genom kontrollerna på Arlanda.

– Det är en försvinnande liten del som kraven omfattar, säger polisinsatschefen Krister Olofsson.

Det har snart gått två dygn sedan Sverige införde kravet på ett negativt test för utländska resenärer som vill komma in i Sverige.

Polisinsatschefen Krister Olofsson är under söndagskvällen stationerad på Stadsgårdshamnen i Stockholm. Där kontrollerar hans kollegor färjeresenärerna som kliver av Viking line-färjan från Åbo.

– Det är ett par personer som vi får avvisa vid varje resa, de får åka tillbaka. Men de flesta är väldigt förstående och tar det med ro, säger han.

Kom från Sydafrika – behöver inte testas

Anledningen bakom regeringens nya krav på negativa test är ett försök att stävja nya varianter av coronaviruset, som till exempel den brittiska mutationen, som visat sig spridas snabbare, eller den sydafrikanska, som enligt studier är mer motståndskraftig mot befintliga vaccin.

Arlanda har svenska Anna precis landat. Hon har varit i Sydafrika i två veckor. Trots att hon vistats i landet där en av de svårare coronamutationerna uppstått var det bara att kliva rätt in i landet eftersom hon har ett svenskt medborgarskap.

– Däremot kommer jag personligen, speciellt eftersom jag kommit från ett riskland, att karantäna mig i fjorton dagar och inte träffa någon, säger Anna.

Bara en bråkdel omfattas

De allra flesta som insatschefen Krister Olofssons team har kontrollerat är antingen svenska medborgare eller har en svensk adress eller andra skäl som undantar dem från regeringens nya krav.

– Av de utländska resenärer som ska ha någon form av test så är det bara tio procent som förväntas visa ett test. De övriga 90 procenten omfattas av undantag. Det är en försvinnande liten del som kraven omfattar, säger polisinsatschefen Krister Olofsson.

Andra länder, som till exempel Indien där affärsmannen Bitya nyss rest från, gäller samma regler för alla inresande.

– Jag tycker att det borde vara samma oavsett medborgarskap, säger Bitya när han landat på Arlanda.

Bitya hade det negativa PCR-test, taget för max 48 timmar sedan, som behövdes för att ta sig in i Sverige. Trots det är han kritisk mot det svenska systemet.

– Jag tror inte att corona ser skillnad på nationalitet, vem som helst kan drabbas, säger han.

PODD I Wuhan, februari 2021

Aftonbladet Daily med Johan Björnfot som bor och jobbar i Wuhan.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: