Ebba Busch

Ebba Buschs plan för att bli fri från förtalsmisstanken

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Ebba Busch misstänks för grovt förtal efter att ha pekat ut ombudet Johann Binninge som brottsling.

Hennes plan för att bli fri från misstanken är att visa att Binninge själv talat mycket om brottet.

– Personen i fråga själv har offentliggjort sin dom. Han har kapitaliserat på domen, säger advokat Thomas Olsson.

KD-ledaren förhördes av polis på fredagen och delgavs misstanke om grovt förtal. Vid lunchtid kom hon och hennes advokat Thomas Olsson ut från förhörslokalen vid Norra Bantorget i Stockholm.

– Det här har varit ett väntat förlopp och jag har sett fram emot att ge min syn på saken. Jag bestrider självklart det här, sa Ebba Busch.

Ebba Busch och advokaten Thomas Olsson lämnar poliskontoret efter förhöret.

Förundersökningen mot Ebba Busch inleddes efter att hon skrivit ett inlägg på Facebook om den uppmärksammade hustvisten med Esbjörn Bolin. I inlägget skrev hon att Bolins tidigare ombud, Johann Binninge, är dömd för brott. Hon namngav inte Binninge men han var vid tidpunkten mycket omskriven i media.

Varför skulle han bli kränkt?

KD-ledarens advokat säger att Ebba Buschs syfte med inlägget var att förklara för allmänheten vilken process hon befann sig i.

Varför är en gammal dom relevant i det sammanhanget?

– Han själv har gjort sak av den gamla domen genom att bilda en organisation med andra personer som går ut med att de är oskyldigt dömda. Varför skulle han nu plötsligt bli kränkt av det, säger advokat Thomas Olsson.

Var en del av syftet att ifrågasätta ombudets lämplighet?

– Ja det framgår väl av själva texten. Huruvida han är lämplig eller inte.

Ebba Buschs strategi under polisförhöret var att peka på att Johann Binninge själv har talat om domen. Han bildade också en organisation som verkade för att ge personer som anser sig felaktigt dömda upprättelse.

Tänker inte ta timeout

Thomas Olsson säger att han skulle bli förvånad om åklagare väljer att åtala Busch.

– Det vore förmätet av mig att föregripa åklagarens ståndpunkt men vi har gott hopp om att förundersökningen kommer att läggas ner, säger han.

Ebba Busch svarar på frågor efter förhöret.

Ebba Busch lämnade en kort kommentar efter förhöret. Hon sa att hon bestrider brottsmisstanken. Hon har inga planer på att ta timeout om hon åtalas.

– Vi har haft en öppen och pågående dialog om detta i partiet sedan start. Jag vet att jag har ett starkt stöd i partiet och förtroende även i relation till den här frågan, säger Ebba Busch.

Binninge: Har inte profiterat

Påverkar det inte ditt förtroende alls att du är misstänkt för brott?

– Nej vi har haft en dialog löpande i partiet kring den här frågan och jag känner mig väldigt trygg med det förtroende och stöd jag har i partiet.

Johann Binninge har tidigare sagt till Aftonbladet att han påverkats hårt av Ebba Buschs inlägg och att han är lättad över att åklagare utreder det. Han skriver i ett sms han att han inte har profiterat på sin dom eller på RO, den ideella organisation han startade.

”RO hade som uppgift att hitta bra och engagerade advokater när någon rådfrågade oss vem som var lämplig för ett visst ärende. Vi har gett Thomas Olsson själv minst två ärenden.” skriver han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Han polisanmälde Ebba Busch: ”Fruktansvärd okunnighet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Thomas Olsson