Oslos pubar öppna: "En glädjens dag"

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2021-05-26

Det har gått ett halvår sedan sist. Men nu får pubar återigen servera alkohol i Oslo – där coronaviruset satte stopp för verksamheten i november.

– Det var en kall, god, frisk och fin öl, säger Monica Thoresen som gav sig ut på den stora öppningsdagen.

Monica Thoresen var en av många Oslobor som trotsade regnet när utskänkningsförbudet lyftes i den norska huvudstaden vid lunchtid på onsdagen.

– Det finns något socialt i att gå ut och ta en öl. Det är roligt att bara få se nya ansikten och heja på främlingar, säger hon till Aftenposten.

Fotbollspuben som Thoresen besökte inledde med en tyst minut för att "hedra all öl som gått förlorad" det senaste halvåret.

– Det är en glädjens dag, säger ägaren Geir Pettersborg.

Fira försiktigt

De lokala myndigheterna uppmanar dock Osloborna att fira med försiktighet och gärna välja uteserveringar tills det att fler personer har vaccinerats mot covid-19. Men hälsoborgarrådet Robert Steen tycker också att det kan vara läge att tänka på de människor som har varit ensamma under de många månaderna av nedstängning.

– Bjud gärna med någon som har varit mycket ensam under pandemin och som kanske inte har så många andra som ber dem att följa med, säger han till nyhetsbyrån NTB.

Förutom ölkranar öppnar också restauranger och kaféer i Oslo som under lång tid bara har fått servera hämtmat. Dessutom slår stadens gym och simhallar upp portarna, om än med strikta begränsningar på hur många som får vistas i lokalerna samtidigt. Detsamma gäller museer, biografer, teatrar och gallerier.

– Det är en milstolpe. Nu avslutar vi den sociala nedstängningen av Oslo, sade kommunfullmäktiges ordförande Raymond Johansen (Ap) i förra veckan.

Gradvis öppning

Den nationella återöppningen av Norge sker i flera steg – och i vissa fall med regionala skillnader. På torsdag är det dags för steg två.

Då får kommuner med låg smittspridning själva fatta beslut om huruvida förskolor och skolor kan öppna för mer undervisning på plats. Den fysiska undervisningen kommer också att öka vid högskolor och universitet. Dessutom tillåts servering av alkohol fram till midnatt och större grupper får träffas i offentligheten.