Nyheter

Netanyahu: Israel ska sätta skräck i Hamas

Av: 

TT

NYHETER

Israel söker kraftfull avskräckning i striderna i Gaza, men överväger att "besegra" Hamas, säger premiärminister Benjamin Netanyahu.

Stridigheterna mellan Israel och Hamas har pågått i nio dagar – trots internationella försök att få stopp på beskjutningen.

Premiärminister Netanyahus utspel gjordes i ett samtal med utländska diplomater i Tel Aviv.

– Det finns bara två sätt att hantera Hamas: man kan antingen besegra dem, eller man kan avskräcka dem. Just nu nyttjar vi kraftfull avskräckning, men jag kan säga att vi inte utesluter något, sade Netanyahu.

Den israeliska taktiken formuleras samtidigt som diplomatiska försök pågår för att få till stånd ett eldupphör.

Före premiärministerns markering på onsdagseftermiddagen hade anonyma militärkällor sagt att Israel utvärderar bombkampanjen mot Gaza. Militären vill se om man har lyckats minska Hamas stridskapacitet så pass mycket att det kan vara läge att låta vapnen tystna.

Linde mötte Blinken

Påtryckningar om konflikten pågår från Washington DC. Vita huset meddelade att president Joe Biden talat med Netanyahu, och framfört att han förväntar sig "en betydande nedtrappning" under onsdagen. Målet är, enligt uttalandet, ett eldupphör.

Utrikesminister Ann Linde (S) hade ett bilateralt möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken i Reykjavik på onsdagskvällen, och Mellanösternkonflikten togs upp.

– Det omedelbara är att få stopp på stridigheterna. Det är så många civila, och så många barn som har dödats, säger utrikesminister Linde på telefon direkt efter mötet med Blinken.

I samtalet i konsertsalen Harpa i Islands huvudstad under det arktiska toppmötet diskuterade de två USA:s insatser.

– Det som Biden sagt i dag om ett omedelbart vapenstillestånd och humanitärt stöd till Gaza, och återupptagna fredsförhandlingar, det är nästan exakt det som den stora majoriteten i EU kommit överens om i går, säger Linde.

Front mot Libanon

Konflikten har också ytterligare en front, om än liten i skala, vid gränsen mot Libanon. Israel meddelade att man öppnat artillerield mot Libanon som svar på raketattacker. Fyra raketer ska enligt Israel ha avfyrats från området Tyre i Libanon, vilket föranledde israelisk eldgivning.

Israels massiva flygbombningar av Gaza inleddes den 10 maj, kort efter det att Hamas – som är terrorstämplad av bland annat EU – skjutit raketer som svar på den israeliska polisens insats vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem.

Israels militär uppger att den under natten till onsdagen har attackerat "ett 40-tal underjordiska Hamas-mål".

FN: säkerhetsråd förhandlar

Hittills har 217 palestinier, varav 63 barn, dödats i Gaza sedan den 10 maj, enligt palestinska vårdmyndigheter. Palestinska militanta grupper har dödat tolv personer i Israel genom sina raketattacker, enligt israelisk polis.

Från internationellt håll har reaktionerna varit många – men trots det har inte FN:s säkerhetsråd kunnat enas om ett uttalande för att kräva att striderna upphör.

Frågan kom också upp om varför USA inte går med på en resolution under Lindes samtal med USA:s utrikesminister Blinken.

– Det hade varit bättre om säkerhetsrådet kommit fram till en enig slutsats. Men Blinken säger att man har ett aktivt diplomatiskt arbete, ringt väldigt mycket samtal – och att det är så man vill verka nu. Men Norge, som sitter i säkerhetsrådet, verkar aktivt för att få en stark säkerhetsresolution.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: