Coronaviruset

Ny dubbelmutation upptäckt i Indien

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Indiens hälsomyndighet kallar upptäckten för orosvariant.

Två tidigare kända mutationer har upptäckts i ett och samma coronavirus.

Den nya dubbelmutationen kan lura immunsystemet, varnar hälsomyndigheten.

En ny dubbelmutation av coronaviruset har upptäckts i Indien, enligt CNN som hänvisar till ett pressmeddelande från den indiska hälsodepartementet. Där kallas upptäckten för "orosvariant" eller ”variant of concern”.

Hälsodepartementet varnar för att virusvarianter av detta slag kan innebära immunflykt, det vill säga att det ”lurar” immunsystemet som blir mindre effektivt mot viruset.

Vårdpersonal utför ett coronatest på en patient i Mumbai, Indien.

Två kända mutationer – tillsammans

Det rör sig om L452R och E484Q-mutationerna, båda två kända i sina enskilda former sedan tidigare men aldrig tidigare skådade tillsammans. Att virus muterar är däremot ingenting ovanligt utan sker hela tiden, ofta i ofarliga former.

L452R har kommit att kallas för Kalifornien-varienten, eftersom den upptäcktes där. E484Q har vissa likheter med den sydafrikanska varianten, B.1.351 och den brazilianska P.1-varianten.

Enligt BBC har dubbelvarianten hittats i en femtedel av alla fall i provinsen Maha rashtra, vars smittotall ökat drastiskt senaste tiden.

– En misstanke är att denna variant är anledningen till Indiens nya smittovåg. Jag skulle säga nej, 80 procent av de fall vi sekvenserat hade inte denna kombinering av mutationer, säger Rakesh Mishra, chef för forskningscentret CSIR till tv-kanalen.

Det är ännu oklart hur många som smittats av denna dubbelmutation eller om det är farligare än andra virusvarianter. Virusets genetiska uppsättning analyseras nu av flera laboratorier.

Indien är just nu i början av sin tredje virusvåg, med sammanlagt 11,7 miljoner smittotal och 160 000 coronarelaterade dödsfall.

Äldre indier väntar på sin tur att få vaccinet mot covid-19.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Covid-19

Indien