Minst 29 dödade av bomber och minor i Syrien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Barn i svårt krigshärjade områden i staden al-Bab i norra Syrien. Arkivbild.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Barn i svårt krigshärjade områden i staden al-Bab i norra Syrien. Arkivbild.

NYHETER

Minst 29 militärer och civila dödades och tiotals skadades i bomb- och mindetonationer på tisdagen i norra Syrien, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Tidigt på tisdagen försökte först en grupp på cirka 30 turkiskstödda milismän smyga sig in i byn Muallaq nära staden Ain Issa i norra Syrien – men de klev i stället ut i ett minfält, enligt SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.

Minorna hade lagts ut av motståndarsidan, de kurdiskledda SDF-styrkorna, och 21 milismän dödades medan de övriga i gruppen skadades.

Stridshandlingar blossar då och då upp med olika styrka mellan SDF och de proturkiska styrkorna i området, inte minst kring Ain Issa. Längre västerut miste ett polisbefäl, två poliser och två civila också sina liv.

"Dödlig plåga"

I en bilbombsattack mot en polisstation i utkanten av staden al-Bab skadades dessutom 19 andra personer. Mark Cutts, högt uppsatt humanitär FN-tjänsteman, skriver på Twitter: "Ytterligare en fruktansvärd bilbomb i al-Bab i dag med flera civila dödsoffer. Bilbomber är fortfarande en dödlig plåga i Syrien."

En sprängladdning gömd i ett fordon nära ett bageri i staden Afrin krävde i sin tur tre människors liv medan 16 skadades.

De båda bilbomberna sprängdes i turkiskkontrollerade områden.

Sannolikt IS

Al-Bab var ett av de mest västliga fästena i det kalifat som terrorrörelsen IS utropade i Syrien och grannlandet Irak 2014.

IS förlorade kontrollen över al-Bab och omgivande områden 2017 men har fortsatt att genomföra blodiga attacker i regionen. De kvarvarande resterna av rörelsen är huvudsakligen baserade i otillgängliga ökenområden.

Ingen grupp har ännu tagit på sig tisdagens dåd, men SOHR-chefen Rami Abdul Rahman säger att IS sannolikt ligger bakom det i al-Bab.

Kriget i Syrien har krävt över 380 000 människors liv sedan mars 2011.

Publicerad: