Civila mördades av australiska soldater

Av:  Susanna Persson Öste/TT

Den australiske försvarschefen Angus Campbell offentliggör resultatet av krigsbrottsutredningen vid en presskonferens.
Den australiske försvarschefen Angus Campbell offentliggör resultatet av krigsbrottsutredningen vid en presskonferens.

Australiska specialstyrkor är skyldiga till krigsbrott och har begått minst 39 mord på civila och fångar i Afghanistan.

Det framkommer i en nysläppt rapport där den australiska militären har utrett sin insats i Afghanistan mellan 2005 och 2016.

– Vissa soldater tog lagen i egna händer, regler bröts, historier har kokats ihop, det har ljugits och fångar har dödats, säger den högste chefen för Australiens försvar, Angus Campbell, på en presskonferens.

Unga soldater som ännu inte hade dödat uppmanades av sina befäl att skjuta fångar, trots att det var uppenbart att dessa personer inte varit stridande. Granskningen pekar ut 25 nuvarande och före detta soldater, varav den australiska polisen bör utreda 19 för de 39 morden, rapporterar ABC News.

Även flera andra oegentligheter kommer fram i rapporten och dess författare, generalmajor Paul Brereton, lägger den indirekta skulden på den krigskultur som han säger har frodats inom specialstyrkorna.

Utredningen har tagit över fyra år att sammanställa. Fler än 420 vittnen har hörts och över 20 000 dokument och 25 000 bilder har gåtts igenom.

Den australiska försvarsmakten ber nu det afghanska folket om ursäkt och anser också att Australien bör betala skadestånd till offrens familjer.

Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 åkte över 26 000 australiska soldater till Afghanistan för att strida mot talibanerna och terrorgruppen al-Qaida tillsammans med USA och andra allierade trupper, skriver nyhetsbyrån AFP.

Publisert: