Festfixare döms för barnvåldtäkt

Hotade sprida bilder: ”Du ska be om ursäkt”

Mannen groomade 14-åringen genom dejtingappen Grindr.

Sedan våldtog han pojken och hotade med att sätta upp bilder på honom i hela bostadsområdet – om pojken inte betalade.

Nu döms en av Sveriges största festfixare till fängelse för barnvåldtäkt.

Festprofilen, en man i 50-årsåldern, har arrangerat evenemang under närmare 30 års tid och är välkänd i Stockholms nattliv. Mannen har också figurerat som debattör i media.

I dag dömdes festfixaren i tingsrätten på tre åtalspunkter. Våldtäkt mot barn genom samlag i en park, kontakt för att träffa barn i sexuellt syfte samt misshandel av samma barn.

Mannen döms till fängelse i två år och sex månader.

Festfixaren och pojken kom i kontakt med varandra på Grindr, en dejtingapp för homosexuella män, i slutet av 2018. Appen har en åldersgräns på 18 år. Pojken, som i appen uppger till festfixaren att han är 16 år gammal, är i själva verket 14 år.

Den misstänkte mannen.
Den misstänkte mannen.

Träffades fem gånger

I förundersökningen kan man följa delar av konversationen mellan de båda. Via sms skriver festfixaren till pojken att han saknar honom, kallar honom ”darling” och frågar hur det går i skolan.

När de båda träffas våldtar festfixaren pojken analt. Pojken uppger att han gråtit och sagt att han har ont, men att festfixaren inte brytt sig om det.

Totalt träffas de fem gånger. Anledningen till att de träffas fler gånger är enligt pojken att han är rädd för vad festfixaren ska ta sig till om han säger nej.

Pojken försöker allt mer ge förklaringar till varför de inte kan ses, att han är bortrest, sjuk eller har mycket i skolan. Till slut säger pojken att han inte vill träffa honom mer. Då vänder tonen från festfixaren helt.

Platsen där våldtäkten ska ha skett.
Platsen där våldtäkten ska ha skett.
Brottsplatsen utpekad i polisens förundersökningsprotokoll.
Brottsplatsen utpekad i polisens förundersökningsprotokoll.

I sms uppger mannen att han har bilder på pojken som kommer att sättas upp i pojkens bostadsområde om han inte går med på att träffa honom igen. Festfixaren skriver också att han har satt upp en övervakningskamera utanför pojkens hem.

”Har haft bra koll sedan i våras, haha, rätt lustigt” skriver festfixaren.

Pojken vill veta vad han kan göra för att mannen ska radera bilderna. Festfixaren kräver då att de träffas en sista gång, att pojken ska betala 3 500 kronor samt be om ursäkt för att han varit taskig och ljugit.

”Det beror på hur bra du ber om ursäkt som avgör hur vi gör sen. Du får se dem när vi ses, jag raderar om du kör ärligt” skriver festfixaren.

När pojken går med på att träffa mannen utsätts han i stället för misshandel. Festfixaren håller fast pojken runt halsen medan han trycker ned honom på marken. Pojken lyckas fly genom att hasa sig ur sin tröja och springer därifrån.

Hänvisar till dåligt minne

Under polisförhör förklarar festfixaren de hotfulla sms:en med att ”det bara varit nonsens, man skriver dumma saker ibland” – att han inte minns, men kanske blev arg för att han väntade sig något mer av relationen och kände att pojken backade.

Festfixaren nekar till brott och säger att pojken uppgett att han är 17 år gammal och att han inte haft någon anledning att ifrågasätta det. Han medger att han träffat pojken och haft oralsex samt att han kan ha ”tagit tag” i pojken vid det sista mötet. Men sms och andra träffar med pojken minns han inte, bland annat med hänvisning till att han själv varit drogpåverkad.

”Pojkaktigt intryck”

Festfixarens advokat Magnus Eriksson har bland annat framfört att hans klient omöjligt kunde veta om pojkens faktiska ålder. En bedömning tingsrätten inte köper.

Enligt domen står det att läsa att pojken ”gör ett mycket pojkaktigt intryck med späda axlar och endast en antydan till fjunmustach, man får snarast bilden av ett barn och inte en tonåring”. Rätten menar även att festfixaren bör ha kontrollerat pojkens ålder.

Advokat Eriksson säger att hans klient är förkrossad samt att domen troligen kommer att överklagas.

– Han var helt övertygad om att pojken gick på gymnasiet och skulle aldrig ha träffat honom annars. Det finns också oklarheter i tid och rum kring de påstådda händelserna och då faller hela åtalet menar jag.

Publisert: