Coronaläget i Europa – så ska länderna stoppa smittan

Uppdaterad 2020-10-26 | Publicerad 2020-10-25

Ett land stänger ner helt och för andra gången under pandemin inför Spanien nödläge.

Andra länder nöjer sig med lokala åtgärder som utegångsförbud eller krav på munskydd.

Så försöker några av de värst drabbade länderna i Europa att förhindra smittspridningen av coronaviruset.

Man har länge fruktat för att en ”andra våg” av coronavirusen ska drabba Europa – och nu är den här. Det visar en rapport från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

–Vi är helt tydligt i en andra våg. Vi förväntar oss en fortsatt ökning av antalet smittade, sa Agoritsa Baka, expert på krisberedskap vid ECDC, till Sveriges Radio Ekot tidigare i veckan.

Flera europeiska länder rapporterar fler bekräftade fall per dygn än någonsin, och världshälsoorganisationen (WHO) beskriver det läget vi befinner oss i som ”mycket oroande”.

Hur coronaläget i Europa ser ut speglar sig i de åtgärder och restriktioner som länderna nu tar till.

Irland har, som första landet i EU, valt att återigen införa en nationell nedstängning med hopp om att få ned siffrorna till jul.

Under söndagen utlöste Spanien nödläge för andra gången sedan pandemins start.

Nedan listar vi hur några av de hårdast drabbade länderna i vår världsdel arbetar för att försöka minska smittspridningen av covid-19.

Tjeckien

Tjeckien är det EU-land som har haft flest nya fall av covid-19 den senaste tiden, sett till storleken på befolkningen. För att bromsa smittspridningen har regeringen beslutat att stänga ner delar av samhället. Apotek, matbutiker och andra nödvändiga verksamheter får hålla öppet medan andra måste hålla stängt till den 3 november.

Människor uppmanas att jobba på distans och stanna hemma så mycket det går. Det är dock tillåtet att handla mat, hälsa på familj om nödvändigt och besöka fritidshus och parker. Sammankomster med mer än två personer som inte är familj eller kollegor är förbjudet.

Dessutom bygger armén ett fältsjukhus med 500 vårdplatser för covidpatienter.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 1 167,3 fall av covid-19 och 9,2 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Belgien

Belgiens hälsominister Frank Vandenbroucke har liknat smittspridningen vid en tsunami. Och enligt premiärminister Alexander de Croo är läget mycket värre än i våras. Förra veckan registrerade Belgien näst flest nya fall av covid-19 i Europa. All planerad vård har därför ställts in för att tackla utbrottet.

I Belgien har de fått ställa in all planerad vård.

Kaféer och restauranger tvingades stänga i måndags och får inte öppna på en månad. Vissa kan dock sälja hämtmat. Dessutom har landet infört ett nattligt utegångsförbud i hopp om att hålla festprissar hemma och alla som kan råds att arbeta på distans. Sportevenemang får klara sig utan publik och under lördagen stängdes även hela kultursektorn ner – museer, teatrar och biografer måste hålla stängt åtminstone till den 19 november. I huvudstadsregionen stängs också gym, simhallar och tennisbanor.

Utrikesminister Sophie Wilmès intensivvårdas sedan hon testat positivt för covid-19.

De senaste två veckorna har Belgien registrerat 1 010,3 fall av covid-19 och 4,1 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Nederländerna

På mindre än en vecka fördubblades antalet covidpatienter i Nederländerna. Det har fått landet att stänga restauranger och barer, minska antalet tillåtna personer i samma sällskap samt införa munskyddstvång på offentliga platser inomhus.

Samtidigt som landet stängde ned tog dock kungaparet regeringsplanet till Grekland på semester. Det möttes av massiv kritik och kung Willem-Alexander och drottning Máxima vände hemåt igen.

De senaste två veckorna har Nederländerna registrerat 601,8 fall av covid-19 och 2,3 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Frankrike

Efter flera veckor av brant stigande kurvor över antalet smittade och sjukhusvårdade för covid-19 utropade Frankrike nyligen nationellt hälsonödläge.

På söndagen uppmättes en ny högsta dygnssiffra i Frankrike med fler än 52 000 nya corona fall under de 24 senaste timmarna.

I Paris har det införts utegångsförbud mellan klockan 21 och 06.

Förra lördagen infördes utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i nio stora städer, inklusive huvudstaden Paris. Nu utvidgas det till ytterligare 38 departement, meddelar premiärminister Jean Castex på fredagen. Det innebär att 46 miljoner av Frankrikes 67 miljoner invånare omfattas av utegångsförbudet.

De senaste två veckorna har Frankrike registrerat 480,8 fall av covid-19 per 100 000 invånare och 2,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Storbritannien

Det hårt pandemidrabbade Storbritannien kämpar mot en andra virusvåg. Premiärminister Boris Johnson vill undvika en nationell nedstängning och har valt att införa lokala restriktioner i England.

Systemet bygger på tre nivåer av åtgärder. I nuläget omfattas Liverpool, Lancashire och Manchester av de tuffaste restriktionerna. Från lördagen gäller det också South Yorkshire. Många barer och restauranger måste stänga i fyra veckor och människor får bara träffa personer från det egna hushållet inomhus.

I Wales trädde en 17 dagar lång nedstängning i kraft på fredagseftermiddagen. Människor uppmanas att stanna hemma så mycket som möjligt och jobba på distans. Verksamheter som klassas som icke-nödvändiga har fått lov att stänga.

De senaste två veckorna har Storbritannien registrerat 360,3 fall av covid-19 och 2,7 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Spanien

Spanien blev i veckan första europeiska land att passera en miljon bekräftade fall av covid-19.

Spanska vårdarbetare protesterar mot arbetsvillkoren under pandemin.

Under söndagen införde premiärminister Pedro Sanchez ett nytt nödläge och ett nattligt utegångsförbud för hela landet utom Kanarieöarna. Beskedet kom efter att tio spanska regioner bett om åtgärder från regeringen.

Sanchez har bett parlamentet godkänna att nödläget ska få gälla fram till i maj 2021. Medan nödläget gäller har regionerna bland annat rätt att begränsa resor sinsemellan.

Förra veckan meddelade Katalonien att barer och restauranger var tvungna att stänga i 15 dagar. Och regionen Kastilien och Leon har förbjudit alla icke-nödvändiga resor till staden Burgos och närliggande Aranda de Duero på grund av ett ökande antal fall där.

De senaste två veckorna har Spanien registrerat 394,2 fall av covid-19 och 3,9 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Irland

Irland är det första EU-land som återigen har infört en nationell nedstängning för att bromsa spridningen av covid-19 – i hopp om att få ned siffrorna till jul. Åtgärderna trädde i kraft i onsdags, då irländarna uppmanades att stanna hemma i sex veckor. Alla som kan ska jobba på distans och träning får ske max fem kilometer från bostaden. Butiker som inte fyller nödvändiga syften måste stänga och restauranger får inte servera mat på plats. Skolor kommer däremot att fortsätta att hålla öppet.

De senaste två veckorna har Irland registrerat 276,2 fall av covid-19 och 1,2 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Italien

När coronaviruset på allvar slog klorna i Italien i mars stängdes hela landet. Men i den andra vågen har regeringen sagt till lokala myndigheter att de får besluta vilka åtgärder som passar bäst för den egna regionen.

Den mest långtgående restriktionen står Lombardiet för. I torsdags kväll infördes ett nattligt utegångsförbud som ska gälla till 13 november. Regionen Kampanien har sagt att man tänker införa liknande regler medan Piemonte i helgen stänger köpcentrum.

Under söndagen meddelar regeringen även nya nationella restriktioner som innebär att biografer, teatrar, gym och pooler måste stänga från och med måndagen, och restauranger och barer måste sluta servera klockan 18. De nya reglerna gäller fram till den 24 november.

Invånarna uppmanas att undvika kollektivtrafik och undervisning för äldre barn ska hållas via internet.

De senaste två veckorna har Italien registrerat 224,3 fall av covid-19 och 1,5 döda per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Fotnot: Sverige har, som jämförelse, haft 104,4 fall av covid-19 och 0,14 döda per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln