Polen

Massprotester mot abortförbud – presidentdottern tar ställning

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Under onsdagen samlades tusentals människor iförda matchande munskydd utanför Polens parlament.

Det är sjunde dagen i rad som demonstranterna protesterar mot förslaget om en skärpt abortlagstiftning – som i princip skulle innebära ett totalförbud mot abort.

Lagförslaget kommer från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa. Men presidentdottern Kinga Duda ställer sig på demonstranternas sida. Det ska vara ett ”val, inte tvång”, skriver hon i ett öppet brev.

Den senaste veckan har tiotusentals människor i många städer demonstrerat mot ytterligare åtstramningar av abortlagstiftningen. De har skanderat på gatorna, blockerat vägkorsningar och stört gudstjänster för att göra motstånd mot regeringens förslag om att instifta en striktare abortlag.

Polen har redan en av världens striktaste abortlagstiftningar. Om lagförslaget från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) går igenom skulle det i princip innebära ett totalförbud mot abort - förutom vid våldtäkt, incest eller om modern riskerar att dö.

PIS planer att ändra lagen möjliggjordes efter att Polens författningsdomstol den 22 oktober beslutade att abort av skadade foster strider mot grundlagen.

På onsdagen protesterade demonstranterna utanför parlamentsbyggnaden i Warsawa. Under tisdagen blockerade demonstranterna vägkorsningar i huvudstaden, vilket stoppade trafiken i ungefär en timme.

Människor skanderade slagord och höll i plakat när de deltog i protester mot en hårdare abortlagstiftning. Den landsövergripande demonstrationer utlystes för flera dagar sedan, och uppmanade folk till att delta och inte gå till jobbet på onsdagen.
Presidentens dotter Kinga Duda tar ställning i debatten.

Presidentens dotter tar ställning: ”val, inte tvång”

Även om president Andrzej Duda förespråkar en hårdare lag betyder det inte att hela familjen håller med.

Att behålla ett barn ska vara ett val, inte ett tvång, skriver presidentens dotter Kinga Duda i ett uttalande som delades på sociala medier.

”Jag förstår kvinnors förargelse som orsakats av den konstitutionella domstolens beslut”. "I en fråga som är så otänkbart svår som tanken på att föda ett barn som kan dö minuter eller timmar efter förlossningen, bör beslutet att fortsätta eller avsluta graviditeten lämnas åt kvinnan och fattas i enlighet med hennes eget samvete", skriver Kinga Duda.

Kinga Duda uppgav att hon som ung kvinna och kanske blivande mamma beslutade att dela med sig av sin ståndpunkt.

"Jag känner att människor som tänker som jag inte är tillräckligt representerade i denna konflikt", förklarade hon.

Presidentens dotter betonade att hon inte helt kunde sätta sig själv i situationen och att hon förmodligen inte skulle avbryta graviditeten.

"Jag tycker dock inte att andra kvinnor ska tänka och agera på samma sätt som jag. Varje man har fri vilja" - noterade hon och tillade att den nuvarande lagen erbjuder ett val.

Militärpolis inkallad

Regeringen har uppmanat demonstranterna sluta protestera med hänvisning till den ökade smittspridningen i landet.

I en intervju med polska TVN24 säger protestledaren Marta Lempart att det inte längre är någon som ansöker om tillstånd för demonstrationerna. Några av protesterna är planerade, andra dyker upp organiskt.

”Vi stöder människor som organiserar sig själva med all vår kraft, säger hon i intervjun. ”Det handlar inte bara om abort längre. Det handlar om frihet, som har blivit en symbol för abort.”

Under tisdagen presenterade Marta Lempart en lista med krav, som inkluderade att den högerkonservativa regeringen ska avgå. Strax därefter fattade PIS beslut om att sätta in militärpolis mot demonstranterna.

– Våldshandlingar, barbari och vandalisering är fullkomligt oacceptabelt, sa premiärministern då i ett tal.

Det har inträffat flera konfrontationer mellan demonstranter och polis, och premiärminister Mateusz Morawiecki har varnat för att situationen ska eskalera.

Demonstrationerna har till stor del riktats mot katolska kyrkan, som har stort inflytande i Polen och anses ha nära kopplingar till PIS. I söndags avbröts vissa mässor och präster konfronterades av demonstranter.

– Det är en aggressivitet som vi inte tidigare sett i Polen när kyrkor och heliga platser blir vanhelgade, sa Marek Jedraszewski, ärkebiskop i Krakow, i dagarna.

En kvinna håller i ett plakat under en demonstration i Warsawa.

Ledamöter utkastade under abortdebatt

Abortdebatten har gjort avtryck även inne i parlamentet - under tisdagen spårade debatten ur totalt när hälsoministern pratade om ett stödpaket till familjer med handikappade barn. Det ledde till att oppositionen protesterade till den utsträckning att två ledamöter från partiet Koalicja Obywatelska fick eskorteras ut av vakter.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Polen och abortlagarna

Ledamöter utkastade under abortdebatt

ÄMNEN I ARTIKELN

Polen

Abort

Krakow

Lag och rättvisa, PIS

Demonstration