Svenskarna om USA-valet: ”Dåren vid makten måste bort”

74 procent av svenskarna hoppas på Biden, 14 procent på Trump.

Motviljan mot USA:s president Donald Trump är kompakt.

– Dåren vid makten måste bort för att det ska bli ordning i världen, tycker en av svenskarna i Aftonbladet Demoskops undersökning.

Av de 1435 svenskar som svarat i Aftonbladet Demoskops webbundersökning har 702 valt att också kommentera valet i korta fritextsvar. Många är Trump-kritiska, men inte alla. Några exempel:

•”Stolpskottet måste bort.”

•”350 miljoner amerikaner presterar två hopplösa kandidater.”

•”Fyra år till med clownen innebär troligen ett nytt världskrig.”

•”Älskar Trump.”

Demoskops vd Karin Nelsson kommenterar det faktum att nästan hälften av deltagarna i undersökningen skrivit in fritextsvar.

– Det visar på engagemanget många har för just det här valet. Många tycker att USA faktiskt skulle kunna prestera två bättre kandidater i ett så viktigt val, säger hon.

Trump favorit bland SD-väljarna

I Sverige vill en förkrossande majoritet i nästan alla samhällsgrupper se Joe Biden som vinnare, totalt 74 procent. Donald Trump är egentligen bara populär hos Sverigedemokraternas väljare, visar undersökningen. Där vill 42 procent att han tar hem valet, mot 36 procent för Biden.

– Många i Sverige har väldigt svårt att förstå hur Trump uppträder som president. Och Demokraternas politik ligger närmare svensk politisk tradition än Trumps och Republikanernas politik, säger Nelsson.

Donald Trump är mindre populär i Sverige generellt, men hos SD-väljare går han hem.
Donald Trump är mindre populär i Sverige generellt, men hos SD-väljare går han hem.

77 procent av svenskarna tycker att det amerikanska presidentvalet är mycket eller ganska viktigt.

– Valet dominerar nyhetsrapporteringen, så det är egentligen inte så förvånande, säger Nelsson.

85 procent av svenskarna tror att presidentvalet får mycket eller ganska stor betydelse för konflikterna i världen. Motsvarande siffra för börsen är 75 procent och för klimatet 73 procent.

Biden är klart mer populär i Sverige än sin motståndare i valet.
Biden är klart mer populär i Sverige än sin motståndare i valet.

– Det finns ju knappt en konflikt i världen där inte USA är inblandat. När det gäller börsen är vi ett litet exportberoende land som påverkas av vem som är president i USA. Och när det gäller klimatet har Trump dragit USA ur Parisavtalet, medan Biden lovar att landet ska återinträda, konstaterar Nelsson.

Undersökningen visar också att bara elva procent av svenskarna mycket väl känner till var Biden står politiskt, mot 31 procent för Trump.

– Trump är prövad som politiker, i fyra år har det varit ganska klart vad han står för. Bidens linje är ganska otydlig, han ska ju samla alla från vänsterfalangen i sitt parti till de besvikna republikaner som väljer att rösta på honom. Det är ett av hans problem, han kan inte vara lika tydlig som Trump, säger Karin Nelsson.

Publisert: