Pagrotsky dissar debatten och varnar för stressat Nato-beslut

Det är viktigt att Nato-beslutet är väl genomtänkt, tycker Leif Pagrotsky,
Det är viktigt att Nato-beslutet är väl genomtänkt, tycker Leif Pagrotsky,

Debatten om är Nato hänger inte ihop, tycker socialdemokraten Leif Pagrotsky.

Vilka krav som Artikel 5 skulle ställa på Sverige ser han som särskilt oklart.

– Jag har heller inte blivit övertygad om argumentet om att bara för att det bråttom för Finland så måste vi hänga på, säger Pagrotsky.

Rysslands invasion av Ukraina och hoten mot Sverige har kastat om spelplanen. Enligt flera opinionsmätningar vill en majoritet av svenskarna att Sverige går med i försvarsalliansen Nato. Om Socialdemokraterna byter fot och säger ja finns en rejäl majoritet i riksdagen.

Men vissa tvekar. Leif Pagrotsky, som haft flera tunga ministeruppdrag, varnar för att processen går för fort och att debatten är för dålig.

– Jag har fått reaktioner på nätet och folk som säger att jag har inte tillgång till viktiga informationer och därför ska hålla käften. Men jag har som alla andra partimedlemmar och väljare rätt till en åsikt och det håller jag på att skaffa mig.

”Ett minus för Nato-medlemskap”

Pagrotsky, som ännu inte satt ner foten, ser beslutet som det största sedan Sveriges inträde i EU efter Berlinmurens fall.

– Ett minus för Nato-medlemskap är om svenska värnpliktiga killar och tjejer kan skickas till Turkiets gräns mot Syrien, Irak och Iran. Ett plus med ett Nato-medlemskap är att en angripare riskerar att får USA och hela Europa emot sig. Det avskräcker, säger Leif Pagrotsky.

Kanadensiska Nato-soldater på väg till Österuopa.
Kanadensiska Nato-soldater på väg till Österuopa.

Det handlar alltså om Artikel 5 – principen om att ett angrepp mot ett medlemsland betraktas som en attack mot alla länder i Nato.

– Balansen mellan vilken trygghet ett Nato-medlemskap ger och vilka åtaganden som krävs av Sverige är en aspekt som behöver klargöras ordentligt, säger Pagrotsky.

Många uniformer i rutan

Tempot är högt i processen. Socialdemokraterna har lovat att lämna ett besked senast 24 maj. För Finland betraktas ett medlemskap som en tidsfråga.

– Jag ser inte att det handar om veckor, att man då skulle bli anfallen av Ryssland. Jag har lyssnat på argumenten men de har inte gjort intryck på mig. Med så stora och viktiga saker tycker jag att man ska ta den tid som behövs, säger Pagrotsky.

Dessutom har alla uniformer och militärexperter som dykt upp i debatten har inte gett rätt balans, anser Pagrotsky.

– Folk som tyckt att vi ska gå med i Nato hela sitt liv är med i tv mer eller mindre varje dag och det är klart att det ger en väldigt samstämmig bild. Att folkopinionen reagerar och att ett medlemskap i Nato då ses som ödesbestämt och nödvändigt är inget konstigt.

Publisert:

LÄS VIDARE