Raseri mot Swedavia: Fullständigt oacceptabelt

Kaoset på Arlanda flygplats fortsätter.

Nu rasar Svenska resebranschföreningen mot situationen.

– Arlanda sticker ut som en av de värsta flygplatserna i Europa med, måste vi erkänna, fullständigt oacceptabla konsekvenser, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för svenska resebranschföreningen.

De långa köerna på Arlanda ser ännu inte ut att nå ett slut.

Under både lördagen och söndagen var det smockfullt med människor.

Swedavia har varnat för att både bil- och tågtrafiken till terminal 5 kan stoppas på nytt och situationen förvärras.

Vill se ersättning

Nu rasar Svenska resebranschföreningen mot situationen. Didrik von Seth, generalsekreterare för föreningen, och även kommunpolitiker för Centerpartiet i Huddinge, berättar att Swedavia inte har hunnit skala upp till den omfattningen som krävts efter pandemin.

– Det är en extraordinär allvarlig händelse som vi ser. Tyvärr ser jag inte några konkreta åtgärder som man tänker vidta för att förändra situationen just nu, säger Didrik von Seth.

Situationen har inneburit att resenärer missat sina flyg, någonting som de inte har kompenserats för. Exakt många det handlar om är oklart.

– Här är det anmärkningsvärt att Swedavia inte ställer upp och ersätter de resenärer som missar sina flyg trots att de har varit där i väldigt god tid, säger Didrik von Seth.

Köerna på Terminal 5.
Köerna på Terminal 5.
Generalsekreterare Didrik von Seth.
Generalsekreterare Didrik von Seth.
Den nya förbindelsegången mellan terminal 4 och 5 på Arlanda.
Den nya förbindelsegången mellan terminal 4 och 5 på Arlanda.

Swedavia svarar

Enligt von Seth hade situationen förändrats om terminal 4, som öppnar den 15 juni, varit öppen tidigare.

– Det borde ha gjorts mycket tidigare. Det är för mig fullständigt oförklarligt, säger Didrik von Seth och fortsätter:

– Man har från Swedavia flaggat för att det här riskerar att bli värre och jag fattar inte, hur kan det bli värre än i dag? Hur kan det bli värre än i dag? Det är en fråga som borde ställas till Swedavia.

Men enligt Swedavia har de personal på plats som ska förhindra att personer missar sina flyg på grund av köerna.

–Vi har personal som hjälper till att de personer som är i tidsnöd faktiskt måste gå före i kön så att vi i möjligaste mån undviker att man faktiskt missar sitt flyg, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Öppnar förbindelsegången

Enligt Swedavia rekryteras nu personal för att lösa kaoset på flygplatsen.

– Vi är är naturligtvis inte nöjda med situationen och vårt fokus är helt och hållet på att hantera den här situationen och se till att vi kapar de här längsta köerna, säger Robert Pletzin.

Förutom att rekrytera in mer personal tar Swedavia även in personal från bemanningsbolag. Man öppnar även terminal 4, som varit under byggnation, tidigare än planerat.

– Som en exceptionell åtgärd öppnar vi incheckning och säkerhetskontroll på terminal 4 som inte var planerat. Vi öppnar även förbindelsegången mellan terminal 4 och 5, säger Robert Pletzin.

– Det är ett antal flygplatser runt om i Europa som möter samma utmaningar som Arlanda. Det finns ett antal som har en bättre situation än Arlanda, andra ett sämre läge, säger Robert Pletzin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln