Möllevången

Knivskadad trillade in på restaurang: ”Ropade på hjälp”

Gärningsman jagas efter nattens mord i Malmö

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Skräckscener utspelade sig vid en restaurang på Möllevången i Malmö när ett offer för en knivattack sökte skydd.

En skadad man i 20-årsåldern trillade in i restaurangens entré – som ett sista desperat försök att få hjälp. En annan låg döende på gatan.

– Det var hemskt. Jag tyckte så oerhört synd om dem, säger en person som befann sig på restaurangen.

Strax före halv tolv på tisdagsnatten fick SOS larm om två svårt skadade personer i närheten av Möllevångstorget i Malmö.

Under onsdagen gick polis ut med att den en av männen, som båda är i 20-årsåldern, dött av sina skador. Polisen misstänker att de har knivhuggits och rubricerar händelsen som misstänkt mord och mordförsök.

Knivattacken ska ha inträffat på Claesgatan. Trots svåra skador tog sig männen till en närliggande restaurang för att få hjälp.

– Han trillade in vid trapporna och skrek ”hjälp, hjälp” och ”vatten, vatten”. Han ropade också efter polis, berättar en man som befann sig på restaurangen.

Polisen har fått in flera vittnesuppgifter om händelsen på Möllevången, men än är ingen misstänkt gripen.

”Han är död, han död”

Den skadade mannen hade lyckats ta sig upp för trapporna i entrén och föll sedan ihop precis innanför. Ett tiotal personer befann sig på resturangen vid tillfället och flera rusade fram för att hjälpa till.

En person tryckte en handduk hårt mot ett sår som mannen hade vid buken.

– Vi gav honom inte vatten. Jag vet att det inte är bra, säger mannen.

Under några minuter försökte han och andra inne i restaurangen hjälpa den skadade. Efter en stund förstod de att det fanns ett ytterligare offer – på gatan utanför.

– Jag hörde hur några killar skrek ”han är död, han är död”. En massa folk hade samlats runt någon. Jag skrek till dem att flytta på sig. Det var illa med honom. Det såg jag.

Han är lättad att polis och ambulans var på plats snabbt. Det tog omkring fem minuter, kanske mindre. Trots det gick det inte att rädda mannen som låg på gatan utanför. På plats på sjukhuset konstaterades han avliden.

När Aftonbladet under onsdagen träffar några av dem som försökte hjälpa de unga männen beskriver de en sorg över utvecklingen.

– Det händer något hela tiden. Ena dagen är det i Kristianstad eller Kalmar. Det är inte bara i Malmö, säger en man.

Tycker synd om mamman

En annan man, som också befann sig vid resturangen när de skadade dök upp, uttrycker empati för de anhöriga.

– Jag undrar vad hans mamma gör just nu. Man tycker så synd om hans mamma. Jag har själv barn och kan inte föreställa mig hur det skulle kännas.

Rafi Farouq och hans kollega Noah Dib från organisationen Flamman kom till brottsplatsen efter att polisen upprättat avspärrningar. De försökte trösta många som var upprivna .

– Det var en tjej som grät så oerhört och det fanns ingen här som stöttade henne. Det var många som behövde stöd och många boende som stod på sina balkonger, säger Rafi Farouq, verksamhetsledare för Flamman.

Han berättar att Flamman arbetar för att förebygga otrygghet och motverka kriminalitet. Tidigare på kvällen hade man jobbat på en vänskapsfestival i Folket Park.

– Vi jobbar i området nästan dygnet runt. För att skapa trygghet. Vi var fyra stycken som gick hit när vi hörde vad som hänt. Vi stannade till två-tiden på natten.

Rafi Farouq är frustrerad både över att många unga dras in i kriminalitet. Han menar att pengar som är till interventioner, som exempelvis fängelsestraff, behöver flyttas till det förebyggande.

– Jag tror vi underskattar hur mycket resurser vi måste sätta in på det förebyggande arbetet. Att barn och ungdomar växer upp under utsatta förhållanden. Vi satsar alldeles för lite medel på det, säger han och fortsätter:

– Att exempelvis stötta en pappa i sitt faderskap. De flesta kriminella vi möter har haft en trasig uppväxt och kanske en dålig relation till sin pappa. De försöker hämta det hos sina vänner i gängen. Man kallar varandra ”bror” och många söker en fadersgestalt.

Rafi Farouq och Noah Dib från organisationen Flamman.

Skottlossning samma natt

Senare under tisdagsnatten inträffade ytterligare ett allvarligt våldsdåd i Malmö. En skottskadad man påträffades i närheten av Rörsjöparken. Polisen uppger att det rör sig om allvarliga men inte livshotande skador.

I nuläget ser man ingen koppling mellan de båda händelserna.

– Självklart kan man inte utesluta det, men det finns ingenting som tyder på det, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.

Han berättar att polisen har fått in flera vittnesuppgifter om händelsen på Möllevången. Dessutom har man samlat in material från övervakningskameror som finns i området. Än är ingen misstänkt gripen och polis vill gärna få in fler uppgifter.

– Inte bara om man har sett själva händelsen. Utan även uppgifter om vad som har skett innan, och efter, är av stort intresse för oss, säger Nils Norling.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan är en man anhållen i sin frånvaro misstänkt för mord och mordförsök. Detta vill polisen varken bekräfta eller dementera.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Man i 20-årsåldern död efter knivskärning

ÄMNEN I ARTIKELN

Möllevången

Våldsbrott

Malmö