Rekordmånga nya covidsmittade i Norge

TT

Publicerad 2021-08-26

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt i Norge. Landet har registrerat flest nya covidsmittade på ett dygn sedan coronapandemin bröt ut.

Under onsdagen registrerade norska Folkehelseinstituttet 1 294 nya fall – det är nästan dubbelt så många jämfört med för en vecka sedan och dygnsrekord under hela pandemin.

Biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad slår fast att landet är inne i en fjärde smittovåg.

– Men vaccineringen gör att vi i dagsläget inte har någon stor våg av sjukhusinläggningar. Det är ändå viktigt att behålla kontrollen så att inte så många blir smittade att även inläggningssiffrorna ökar, säger Nakstad till Dagbladet.

Endast 56 covidpatienter är just nu inlagda på norska sjukhus, rapporterar nyhetsbyrån NTB, men det framgår inte hur många av dem som intensivvårdas. Det är dock betydligt färre än vid den förra smittspridningstoppen i mars i år, då över 250 covidpatienter sjukhusvårdades.

Drygt 88 procent av de vuxna norrmännen har hittills fått sin första vaccindos, medan närmare 61 procent har fått två doser, enligt Folkehelseinstituttet. I Sverige har 81 procent fått en dos och nästan 66 procent är fullvaccinerade.

Sammanlagt har drygt 152 000 personer testat positivt för covid-19 i Norge under pandemin, vilket kan jämföras med Sverige som har registrerat över sju gånger fler fall under samma tid.