Här utplånas shelfisen i Antarktis

Antarktis har drabbats av en extrem värmebölja.

Nu visar satellitbilder att shelfisen på en glaciär har kollapsat.

– Det är ett tecken på vad som kan vänta, säger Nasaforskaren Catherine Colello Walker till The Guardian .

Så här års ska den stränga kylan vara på väg tillbaka i Antarktis efter den korta sommaren. I stället har en historisk värmebölja lagt sig över den till största del istäckta kontinenten.

Under slutet av förra veckan rapporterades temperaturer som var skyhögt över de normala i delar av östra Antarktis.

Bland annat rapporterade forskningsstationen Concordia en temperatur på minus 12 grader, vilket var 40 grader varmare än normalt. Och forskningsstationen Vostok rapporterade minus 18 grader, vilket krossade det tidigare värmerekordet med 15 grader, enligt nyhetsbyrån AP.

Nu tycks extremvärmen ha fått följder – för Congerglaciären.

Glaciärens shelfis, den utskjutande delen som flyter på havsvattnet, kollapsade helt den 15 mars. Enligt data från Copernicus Sentinel-1-satellit ska upplösningen ha börjat omkring tio dagar tidigare.

Den kollapsade isens yta är runt 1 200 kvadratkilometer, eller nästan jämstor med Öland.

The US National Ice Center
The US National Ice Center

”Ett tecken”

Klimatorskaren Peter Neff vid University of Monatana kallar kollapsen en ”betydande händelse” på Twitter och en överraskning, men poängterar samtidigt att de bakomliggande ismassorna är relativt små jämfört med andra glaciärer i västra Antarktis.

Nasaforskaren Catherine Colello Walker uppger för The Guardian att kollapsen trots det är en av de viktigaste i Antarktis sedan det tidigare 2000-talet, då Larsen B shelfisen bröts upp.

– Det kommer sannolikt inte få enorma följder, men det är ett tecken på vad som kan vänta, säger hon till tidningen.

Följd av extremväder

Shelfisen har gradvis minskat de senaste tjugo åren, till följd av att den smälts underifrån. Trots det utgör kollapsen inte normalt beteende, klimatforskaren Andrew Mackintosh, vid australiensiska Monash University .

– Själva kollapsen kan ha drivits av ytsmältning som ett resultat av de extremt varma temperaturer som nyligen registrerats i denna region. Mer bevis behövs för att koppla denna kollaps till den senaste uppvärmningen, säger han till The Guardian.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om forskarnas oro för att de så kallade domedagsglaciärerna i västra Antarktis – Thwaites och Pine Island – ska kollapsa i klimatförändringarnas spår, något som skulle riskera att väldiga mängder is hamnar i vattnet och att havsnivån höjs med globala översvämningar som följd.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln