Kakabaveh: Jag lägger ner min röst

Ebba Busch: ”Dålig lösning”

Med mindre än fem timmar till omröstning meddelade vilden Amineh Kakabaveh att hon lägger ner sin röst.

Därmed ser Morgan Johansson ut att klara sig kvar på ministerposten.

– Jag hoppas att Magdalena Andersson tackar ja till vårt erbjudande, att lösa ut Amineh Kakabaveh som nu håller hela Sveriges Natoansökan som gisslan, säger Ebba Busch till SVT.

Politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer lägga ner sin röst i misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson, rapporterar SVT.

PLUS: Fyra scenarierna i regeringsrysaren

Det innebär att Morgan Johansson (S) väntas sitta kvar som inrikes- och justitieminister, eftersom det då inte finns de 175 mandat som krävs för att fälla honom.

– Efter många samtal har jag kommit fram till att lägga ner min röst. Jag bestämde mig nu på väg till tv-huset, säger hon till SVT.

Hon säger att Morgan Johansson har levt upp till det avtal som de kom fram till vid förra sommarens regeringskris. Bland annat handlade punkterna om att motverka hedersvåld och mäns våld mot kvinnor.

– Han har levererat på alla punkter, fortsätter hon.

Kan ändra sig – kräver besked från S via medierna

En kort stund efter Kakabavehs besked i SVT meddelade hon till Sveriges Radio att hon kan komma att ändra sig om misstroenderösten under förmiddagen.

Hon säger att hennes röst hänger på om S ger en offentlig bekräftelse på att de fortfarande står bakom det avtal de har med henne.

Om de inte gör det kan hon komma att ändra sig om att lägga ned sin röst i misstroendevoteringen mot Morgan Johansson.

– Jag väntar till kl 12 om Tobias Baudin och Socialdemokraterna bekräftar offentligt i medierna. Det finns tid att ändra sig, säger hon till radion.

– Jag har sagt att de ska säga det till medierna. Att de ska bekräfta det, fortsätter hon.

Ebba Busch: Morgan Johansson måste gå

Under söndagens partiledardebatt i TV4 meddelade KD-ledaren Ebba Busch att KD inte kommer medverka i fler misstroendeomröstningar om S “släpper” justitieminister Morgan Johansson (S).

Hon sa också att KD skulle ”lösa ut Amineh Kakabaveh”.

Efter den politiska vildens besked på tisdagsmorgonen svarar Ebba Busch i SVT.

Morgan Johansson och Magdalena Andersson under en pressträff.
Morgan Johansson och Magdalena Andersson under en pressträff.

– Det är en dålig lösning. Jag hoppas att Magdalena Andersson tackar ja till vårt erbjudande. Att lösa ut Amineh Kakabaveh som nu håller hela Sveriges Natoansökan som gisslan, säger Ebba Busch till kanalen.

PLUS: Fyra scenarierna i regeringsrysaren

Hon ställer sig också frågande till om S lovat Kakabaveh något i utbyte mot den nedlagda misstroenderösten.

– Är det fler utställda löften till Kakabaveh? Att vi har det frågetecknet i Sverige är hela anledningen till att vi bör plocka ut henne från ekvationen, fortsätter Ebba Busch.

Slutligen upprepar hon söndagens erbjudande till regeringen.

– Vi lovar att inte rikta fler misstroenden mot regeringen för att föra Natoansökan i hamn. Det problemet kan vi hjälpa Magdalena Andersson med. Men Morgan Johansson måste gå, han har blivit prickad ett flertal gånger då han ljugit. Han har misslyckats på flera punkter.

Johansson vill inte kommentera

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson för en kommentar hans syn om situationen. Via sin pressekreterare meddelar han att han inte kommer lämna en kommentar före misstroendeomröstningen.

Publisert:

LÄS VIDARE