Tyskland ändrar grundlag för militär satsning

Av:  TT

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz närvarade i förbundsdagen på fredagen inför att grundlagsändringen skulle klubbas.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz närvarade i förbundsdagen på fredagen inför att grundlagsändringen skulle klubbas.

Den tyska förbundsdagen har under fredagen godkänt en ändring av landets konstitution. Det i sin tur öppnar för att en historisk tysk militärinvestering på 100 miljarder euro (drygt en biljon svenska kronor) kan genomföras.

Redan i söndags kväll enades den tyska regeringen och oppositionen om att tillföra medel för uppbyggnad av landets militär.

Överenskommelsen innebar att den tyska grundlagens budgetregler för militären – som finns där av historiska skäl – måste revideras, vilket alltså nu skett.

Militären kommer nu att tillföras ytterligare 100 miljarder euro för upprustning och modernisering. En stor del är vikt åt flygvapnet, med planerade inköp av transporthelikoptrar och stridsflyg, rapporterar Tagesschau.

När parterna kom överens i söndags hade regerande Socialdemokraterna, SPD, förhandlat med konservativa Kristdemokraterna, CDU, i flera veckor.

Den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz utlovade en förstärkning redan tre dagar efter att Ryssland den 24 februari inledde det fullskaliga anfallskriget mot Ukraina. Men senare har han anklagats för att vara för återhållsam i stödet till de ukrainska styrkorna.

Scholz behövde dock få med sig oppositionen, då pengarna till satsningen skulle lånas och det krävdes en stor majoritet för att kringgå ett grundlagsstadgat skuldtak.

Publisert: