Nya ledare för australiska valets förlorare

Av:  Gustav Sjöholm/TT

Peter Dutton får ansvaret att styra Liberals efter valnederlaget i Australien. Bild från förra året.
Peter Dutton får ansvaret att styra Liberals efter valnederlaget i Australien. Bild från förra året.

Det australiska valet blev en svidande förlust för högersidan. Nu har de två koalitionspartierna som förlorade makten den 21 maj fått nya ledare utsedda.

Den tidigare försvarsministern Peter Dutton tar över ordförandeklubban i konservativa Liberals efter Australiens avgående premiärminister Scott Morrison. Den 51-årige parlamentsledamoten är en tidigare polis från delstaten Queensland. Ingen annan kandidat ställde upp i processen.

Tidigare hade det spekulerats om att tidigare finansministern Josh Frydenberg från Melbourne skulle ta över taktpinnen, men de planerna skrotades sedan Frydenberg sensationellt förlorade sin valkrets till oberoende Monique Ryan. Hon är en politisk nybörjare som ingår i den så kallade teal-rörelsen – en grupp som ser sig som samtidigt näringslivs- och klimatvänlig, och därför symboliseras med den grönblå färgen teal.

Nationals, som samregerat med Liberals, har också valt en ny partiledare. David Littleproud tar över efter Barnaby Joyce.

Även om det står klart att koalitionen förlorat makten är det fortfarande inte fastställt om vinnarna, socialdemokratiska Labor, får egen majoritet i underhuset. 76 stolar krävs i representanthuset, och partiet ligger precis kring gränsen.

Valsystemet är komplicerat och rösträkningen pågår fortfarande. Bland andra det allmänna mediebolaget ABC förutspår dock att Labor når upp till egen majoritet.

Labor har också sedan tidigare säkrat stöd från några av de oberoende kandidaterna som har valts in i representanthuset, för att kunna bilda regering.

Publisert: