MP-toppens kritik mot partiets valkoncept: ”Blir otydligt”

”Alla ska med när Sverige ställer om” är Miljöpartiets valslogan.

Det gillar inte MP-toppen Daniel Helldén.

– Det finns en risk att det blir otydligt för väljarna när vi pratar om flera saker på samma gång, säger han.

Under lördagen lanserade Miljöpartiet årets valkoncept och valslogan. ”Alla ska med när Sverige ställer om” är budskapet som basunerades ut på hemsidan och i sociala medier.

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad, riktar nu kritik mot det egna partiets valkoncept.

– Det man gör nu är att prata om många saker samtidigt. I det läget vi befinner oss i, med låga opinionssiffror och tre månader till val, behöver vi fokusera på de områden där vi är bra och på de frågor där vi har förtroende, säger han och fortsätter:

– Nu har vi ett budskap som ligger ganska nära Socialdemokraternas retorik med ”det gröna folkhemmet” och att ”alla ska med”.

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, är kritisk mot Miljöpartiets valkoncept.
Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm, är kritisk mot Miljöpartiets valkoncept.

”Gynnar andra partier”

I partiets valfilm betonar Miljöpartiet att frågor som arbetsmiljö, skolmiljö och vårdmiljö blir viktiga i årets val. Daniel Helldén ser en risk med att fokusera på för många områden.

– Det finns en risk att vi inte har förtroende i de frågorna och att vi istället lyfter upp frågor som gynnar andra partier som har förtroende i de frågorna, säger han.

”Otydligt för väljarna”

Han hade hellre sett att klimat- och miljöfrågorna prioriteras.

– Det är den frågan som absolut kan hålla oss kvar i riksdagen. Det finns inget annat parti som prioriterar klimat- och miljöfrågorna och vi ska vara där och visa att vi behövs, säger Daniel Helldén.

MP-toppen ser en risk med att höstens valresultat kan påverkas av konceptet.

– Det är klart att det finns en risk att det blir otydligt för väljarna när vi pratar om flera saker på samma gång, säger han men betonar samtidigt att han tror att partiet kommer kunna fokusera på sina kärnfrågor trots sin valslogan.

Märta Stenevi: ”Finns bara ett miljöparti”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tror inte att det nya valkonceptet eller den nya slogan kommer förvirra väljarna.

– Jag tänker att det aldrig någonsin har varit tydligare i svensk politik att det bara finns ett miljöparti. Alla andra partier har tävlat i vem som kan ta mest avstånd från miljöpolitiken i riksdagen, säger hon till Aftonbladet.

Hon säger också att partiet upplever ett enormt stöd för det nya valkonceptet från sina medlemmar

– Det är många miljöpartister som är glada och peppade. Det känns enormt viktigt att gå till val med de här viktiga frågorna, att genomföra klimatpolitiken parallellt med att bygga ett starkare samhälle, fortsätter hon.

Publisert:

LÄS VIDARE