Man skjuten till döds i centrum – stor polisinsats

En man i 20-årsåldern sköts ihjäl vid ett torg i Fisksätra i Nacka på onsdagskvällen.

Ett tiotal personer har under natten tagits in till förhör.

– Det vi vet är att den avlidne har på något sätt hamnat i bråk med några, säger Peter Brottman, jourhavande förundersökningsledare.

Klockan 19.43 på onsdagen fick polisen in larm från flera personer om en skottlossning i Fisksätra i Nacka

Flera personer befann sig i centrum när en eller flera gärningsmän öppnade eld.

Polisen ryckte ut och på plats hittades en skottskadad man i 20-årsåldern. 

Han fördes till sjukhus med ambulans, men hans liv gick inte att rädda. Strax efter 03 natten mot onsdagen bekräftade polisen att mannen hade dött. 

Bråk vid torget

Polisen försöker nu få klarhet i vad som hänt på platsen. 

– Det vi vet är att den avlidne har på något sätt hamnat i bråk med några vid torget i Fisksätra. Vad det sedan har handlat om och hur kontakten har initierats och vilken relation de har till varandra sedan tidigare är oklart just nu, säger jourhavande förundersökningsledare Peter Brottman.

Den avlidne mannen är inte känd av polisen i Nacka och Stockholm sedan tidigare och är inte hemmahörande i Stockholm. 

Polisen misstänker att det finns kopplingar till kriminella nätverk.

– Men vi vet inte alls relationen mellan den avlidne och de vi har tagit in, säger Peter Brottman.

Han utvecklar senare.

– Det säger inte nödvändigtvis att det har med saken att göra i och med att personen inte är från Stockholm. Men gäng mellan städer och orter har olika form av kontakter och det är det som vi måste försöka klargöra, säger Peter Brottman. 

En större insats med flera ambulanser och polispatrull är på plats.
En större insats med flera ambulanser och polispatrull är på plats.

Tiotal hämtade till förhör

Under natten har ett tiotal personer hämtats in till förhör, såväl gripna som vittnen och polisen har även gjort flera husrannsakningar. 

I nuläget är det oklart hur många personer som har gripits.

– Det är både gripna och personer som är hämtade som vittnen till förhör. Vår tolkning av de vittnesförhör som vi har är att de vi har på ett eller annat sätt har varit inblandade i det som har hänt, säger Peter Brottman. 

Samtliga som har plockats in av polisen är hemmahörande i Fisksätra och några av dem är även kända av polisen sedan tidigare.

Personerna som hämtades in som vittnen har släppts.

Under natten har polisen genomfört en teknisk undersökning. Man tittar även på om det kan ha funnits övervakningskameror på platsen. 

– Det hoppas vi, det finns uppgifter om att det ska finnas kameror. Om det finns ska vi självklart fånga upp det, säger Peter Brottman. 

Uppgift: Misstänkt sprang från platsen

Den misstänkta skytten eller skyttarna ska ha sprungit från platsen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Under onsdagskvällen slog polisen till på flera adresser och frihetsberövade personer.

Polisen har inlett en förundersökning om mord och grovt vapenbrott.

Under dagen kommer polisen fortsätta sitt arbete genom bland att teknisk undersökning. De vill i nuläget inte gå in på om några fynd har gjorts. 

– Vi kommer att fortsätta under förmiddagen och underlagen med både husrannsakan och tekniska undersökningar, säger Peter Brottman. 

Publisert:

LÄS VIDARE