Säkerhetschef på statligt verk gripen för spioneri: ”Han jobbar här”

Misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift

Säkerhetschefen i 40-årsåldern greps av Säkerhetspolisen i en gryningsräd i måndags – misstänkt för spioneri.

Nu har han häktats , misstänkt för brott mot rikets säkerhet. De misstänkta brotten ska skett när mannen var anställd på Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

– Jag har inga kommentarer, säger mannens advokat Anton Strand.

Säkerhetspolisen slog till mot mannen i måndags morse.

Klockan 07.07 var åklagarens anhållande verkställt och mannen gripen.

Vid lunch på torsdagen lämnade chefsåklagare Per Lindqvist in en häktningsframställan till Stockholms tingsrätt om att mannen ska häktas.

Den misstänkte är en man i 40-årsåldern som arbetar som säkerhetschef på ett statligt verk.

– Det stämmer, han jobbar här hos oss. Vi har nyligen fått reda på det. Men jag kan inte säga något mer för det råder total förundersökningssekretess, säger verkets kommunikationschef till Aftonbladet och hänvisar vidare till Säkerhetspolisen och Riksenheten för säkerhetsmål.

Jobbat på Säpo och Försvarsmakten

De misstänkta brotten har enligt tingsrättens handlingar skett mellan 2011 och 2015. Under den perioden arbetade mannen på Försvarsmakten samt Säkerhetspolisen, enligt hans cv på Linkedin.

Mannens offentliga försvarare Anton Strand uppger att säkerhetschefen nekar till att ha gjort något fel.

– Han förnekar brott och i konsekvens med det kommer häktningsyrkandet att bestridas.

När mannen greps uppgav Säkerhetspolisen att utredningen rörde misstänkt spioneri och att mannen var skäligen misstänkt. När en häktningsframställan nu lämnats in har rubriceringen ändrats till det mindre allvarliga ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift”.

”Undanröja bevis eller ta flykt”

På torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingen vid Stockholms tingsrätt.

– Tingsrätten beslutade att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder, säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett uttalande.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera ärendet utöver de basfakta som tidigare är kända.

– Det enda vi kan säga i dagsläget är att åklagaren har begärt en person häktad misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift och att den här misstänkta personen greps måndag den 20 september efter ett tillslag i Mellansverige. I övrigt kan vi inte säga så mycket mer, säger sa pressekreteraren Gabriel Wernstedt vid 14-tiden.

John Granlund & Jamshid Jamshidi
Publisert:

LÄS VIDARE