Hopp om att rädda världens största träd

Av:  TT-AFP

Världens största träd, General Sherman, har täckts med aluminiumfolie nedtill för att skydda stammarna från de värsta lågorna.
Världens största träd, General Sherman, har täckts med aluminiumfolie nedtill för att skydda stammarna från de värsta lågorna.

Eldslågorna kryper allt närmare den majestätiska General Sherman och de andra enorma mammutträden i Giant Forest i Kalifornien, men räddningstjänsten uttrycker optimism om att världens största träd trots allt kommer kunna räddas.

– Vi har hundratals brandmän som ger det sitt allt, säger Mark Garett, presstalesperson för räddningstjänsten.

Branden som bröt ut för en dryg vecka sedan efter blixtnedslag har än så länge spritt sig över 4 600 hektar skog, och hotar nu Giant Forest i Sequoia nationalpark, där omkring 2 000 mammutträd finns. Bland annat fem av planetens största träd, vissa omkring 3 000 år gamla.

General Sherman som med sina 83 meter är det största av dem alla till volymen, har täckts med brandsäkra foliefiltar nedtill för att skydda stammarna från de värsta lågorna.

Under fredagen uppgav räddningstjänsten att man hade relativ kontroll över situationen, delvis genom kontrollerad bränning som dränerar elden på syre.

– Den största utmaningen är terrängen, säger Mark Garett.

Mammutträd når inte upp till samma höjder som de världskända redwoodträden, men är de största träden sett till volym.

Mindre bränder kan vanligtvis inte skada bjässarna, som skyddas av tjock bark och oftast bara har grenar från 30 meter över marken, men de större, varmare lågorna som ödelägger delar av västra USA är farligare då de kan klättra högre upp på stammarna och in i trädkronan.

Publisert: