Sanktioner mot Guinea och Mali

Av:  TT-AFP-Reuters

Soldater patrullerar Guineas huvudstad Conakry, bild från förra veckan.
Soldater patrullerar Guineas huvudstad Conakry, bild från förra veckan.

Det västafrikanska samarbetsorganet Ecowas inför sanktioner mot Guinea och landets kuppmakare. Även Malis ledning hotas av sanktioner.

Ecowas uppger att man har fryst tillgångar för den nu styrande juntan och dess familjemedlemmar samt gett dem reseförbud. Organisationen kräver samtidigt att landet återgår till civilt styre och håller val inom sex månader.

Guineas president Alpha Conde greps den 5 september i en militärkupp som fördömts av bland annat av USA, EU och FN. Såväl Ecowas som Afrikanska unionen (AU) har sedan uteslutit landet från respektive organisation.

Efter att kuppmakarna under ledning av militären Mamady Doumbouya tog över makten framträdde Doumbouya i tv och anklagade regeringen för korruption och för att inte respektera medborgarnas rättigheter. Han har lovat en enad övergångsregering men har inte sagt något om när eller hur en sådan kan komma på plats.

Ecowas hotar även med samma sanktioner för samtliga medlemmar av Malis övergångsregering som motarbetar alla förberedelser för det val som sedan tidigare är utlovade till februari nästa år.

Mali har liksom Guinea uteslutits från AU och Ecowac, det sedan översten och tidigare vicepresidenten Assimi Goïta i maj ledde en kupp där övergångspresident Bah Ndaw och premiärminister Moctar Ouane greps och pressades att avgå. Goïta svors in som övergångspresident i Mali i juni och kort därefter fick landet en ny regering med armérepresentanter på nyckelposterna.

Publisert: