Elitstyrka skakar Putin med attack mot ”helig plats”

Uppdaterad 2022-08-18 | Publicerad 2022-08-17

Ett ukrainskt elitförband uppges ligga bakom en rad attacker bakom fiendens linjer på Putins ”heliga plats”.

Efter att explosioner fått ryska turister att fly i panik varnar nu Zelenskyjs rådgivare:

– Vi ska skapa kaos för de ryska styrkorna på de ockuperade områdena.

De senaste dagarna har en rad våghalsiga attacker på den annekterade halvön Krim skakat de ryska ockupationsstyrkorna.

Under tisdagen skedde en rad explosioner på ett ryskt ammunitionslager på halvön, som Ryssland tog över redan 2014, som förstörde kraftledningar och järnvägsspår.

I förra veckan flydde ryska turister en strand på Krim efter en attack mot en militärflygplats.

Rök stiger efter en attack mot byn Mayskoye, Krim.

Fruktar nya attacker

På tisdagen var köerna långa på tågstationen i Sevastopol när ryssar letade efter transportmedel för att ta sig hem efter rädsla för nya attacker.

För ett par veckor sedan innebar dessutom en drönarattack mot Svartahavsflottans bas i Sevastopol att Ryssland tvingades ställa in det planerade firandet av Flottans dag.

Enligt ukrainska källor till New York Times ligger ett särskilt elitförband bakom åtminstone tisdagens attack mot ammunitionslagret.

Nu säger den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyjs nära rådgivare Mykhailo Podoljak till The Guardian att Putin kan räkna med nya bombdåd mot de ockuperade områdena.

Rökpelare syns över den populära semesterstranden vid Saky efter explosioner vid den ryska militärflygbasen tidigare i augusti.

Målet: Skapa kaos

Han säger till tidningen att Ukraina inlett en motoffensiv med målet att skapa kaos för de ryska styrkorna genom att slå mot deras försörjningslinjer långt in på ockuperad mark.

Enligt Podoljak kommer offensiven pågå ”de närmaste två eller tre månaderna”.

– Vår strategi är att förstöra deras logistik, försörjningslinjer och ammunitionslager och andra typer av militär infrastruktur. Det skapar kaos inom deras egna styrkor, säger rådgivaren till The Guardian.

Intervjun kommer samtidigt som uppgifterna om att en elitstyrka slagit till på ryskockuperad mark.

Rådgivaren, som enligt tidningen beskrivs som landets tredje mest inflytelserike person, menar att Kievs sätt att slå mot fienden skiljer sig rejält från Moskvas strategi med ihållande artilleribeskjutning och ödeläggelse av hela städer.

Putins heliga plats

– Ryssland har lärt folk att en motoffensiv innebär en massiv truppstyrka som en gigantisk näve som slår i en riktning, men en ukrainsk motoffensiv ser väldigt annorlunda ut. Vi använder inte samma taktik som man gjorde på 1960- och 70-talen, säger Mykhailo Podoljak till The Guardian.

Utspelet lär reta upp den ryska opinionen ytterligare. President Putin har tidigare talat om Krim som ”en helig plats” och som ”Rysslands heliga land”, skriver The New York Times.

Vladimir Putin har tidigare benämnt Krim som ”en helig plats”.

Höga ryska företrädare varnade redan i förra månaden att ”domedagen” väntar Ukraina om man attackerar Krim. Nu förväntar sig många att Putin slår tillbaka stenhårt mot den ukrainska motoffensiven på den annekterade halvön.

Kräver övertygande hämnd

”Den ryska hämnden måste vara väldigt övertygande. Det handlar om att försvara vårt territorium”, skriver Andrei Klishas, framträdande parlamentsledamot inom Putins eget parti, i ett inlägg på sociala medier, uppger The New York Times.

Utöver symboliken i att kunna slå mot Ryssland bakom fronten på den annekterade Krim innebär attackerna andra problem för Putin och Kreml.

Enligt Pavel Luzin, fristående rysk militäranalytiker, försvårar attackerna den ryska möjligheten att behålla initiativet i närområdet.

– Krim är enda vägen för att försörja trupperna i Cherson- och Zaporizjzja-regionerna, säger han till The New York Times.

Det ryska försvarsdepartementet har kallat tisdagens attack för ”sabotage”. Man uppger att ingen skadades allvarligt i de kraftiga explosionerna som ska ha förstört kraftledningar, järnvägsspår och bostäder i närheten av lagret.