Lägre medicindos om du är mer neandertalare

TT

Publicerad 2022-08-20

Har du en speciell genvariant från neandertalare kan din medicin behöva skräddarsys. Bild från en neandertalarutställning i Tyskland 2019. Arkivbild.

Har du en viss genvariant från neandertalare kan mediciner brytas ner långsammare, visar en studie från Karolinska institutet.

Bland annat kan mediciner som smärtstillande, blodförtunnande och kolesterolsänkande medel behöva skräddarsys för att bättre passa patienter som bär på genvarianten, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi jobbar med att försöka förstå vad arvet från neandertalarna betyder för oss i dag och en genvariant vi fastnade för är en variant som påverkar hur kroppen tar hand om läkemedel, säger genetikforskaren Hugo Seeberg som leder studien vid Karolinska institutet.

– De som i normala fall ska ha två tabletter kanske i stället bara ska ha en om man har den här neandertalarvarianten, annars får man en för hög dos om kroppen inte bryter ner den, menar Hugo Seeberg.

Tidigare har genvariantens ursprung varit okänd men man vet nu att det är ett arv från neandertalarna som dog ut för cirka 30 000 år sedan.

En femtedel av alla européer bär i dag på genvarianten som gör att kroppen bryter ner vissa läkemedel upp till 70 procent långsammare.