Håravfall

Allt fler vill ha mer hår

Av: 

TT

De vanligaste metoderna för hårtransplantation, FUT och FUE.
De vanligaste metoderna för hårtransplantation, FUT och FUE.

NYHETER

För många är det en sorg och ett trauma att förlora håret. Men det som tidigare var något man fick acceptera är i dag något man kan, och nästan förväntas, åtgärda.

Mirakelmedel mot håravfall är en jätteindustri och hårtransplantationerna ökar i raketfart.

Människor har alltid tappat hår. Men det som man tidigare med tungt hjärta fick acceptera som tidens gång har allt mer blivit något man inte alls behöver finna sig i. Och fler väljer att göra något åt växande vikar och tunnhåriga hjässor.

– Vår verksamhet har växt med 400 procent sedan 2016. Kundgruppen har växt och behovet och acceptansen har växt, säger Gustaf Bodin, grundare och ägare av Poseidonkliniken som utför hårtransplantationer.

Riika Veltheim som driver Akademiklinikens hårtransplantationsverksamhet sedan 17 år intygar samma sak.

– Det har hänt extremt mycket. I dag är det en helt annat marknad och efterfrågan. Den typiske patienten är en man mellan 35 och 55 år som börjar bli tunnhårig och inte riktigt känner igen sig längre.

– Det är till och med lite krav från samhället att man ska se ut som om man tar hand om sig.

Kanske en av världens mest kända kala hjässor - fotbollsdomaren Pierluigi Collina. Arkivbild.

En skönhetssymbol

Håret har länge varit en viktig symbol för manlighet och virilitet, berättar Ulf Mellström, professor i genusvetenskap vid Karlstads universitet.

– Håret är en skönhetssymbol. Kraften sitter i håret. Sexualitet och erotik är kopplat till håret.

Hans spontana tanke är att det växande antalet hårtransplantationer är ett uttryck för en ökande självmedvetenhet i samhället.

– Män har blivit skönhetsobjekt på att annat sätt. Ökad jämställdhet har medfört ökad fokus på män.

Män har alltid brytt sig om sitt utseende, men det har varit mer eller mindre tillåtet under olika perioder, förklarar han.

– På 1700-talet med Ludvig XIV och Gustav III var det inne att bära peruk och sminka sig. Men det var en klassfråga. Det som är speciellt för vår samtid är det sipprat ner i alla folklager.

I vår tid har också sociala medier drivit på utvecklingen.

– Man ska nog inte underskatta den effekt sociala medier har haft. De är så otroligt formerande för så många generationer, egentligen för alla från 50 och nedåt. Det har blivit en förskjutning från inre till yttre.

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har har varit öppen med att han genomgått hårtransplantationer. Arkivbild.

Stort utbud

Att det finns pengar att tjäna på manlig skönhet och inte minst hårväxt märks i det stora utbudet produkter som sägs kunna förebygga eller hejda håravfall.

Lars Norlén är hudläkare vid Karolinska institutet och specialiserad på hår. Han ger inte mycket för stimulerande serum med rödbetsextrakt och majsstärkelse.

– Vi betraktar allt sånt som kvacksalveri tills det finns vetenskapliga studier med belägg för att det fungerar.

Däremot fungerar läkemedel som innehåller minoxidil, en kemisk substans som stimulerar hårväxten.

– Det fungerar på kroniskt stressutlöst håravfall och det fungerar mycket bra på androgent eller ärftligt håravfall. För de allra flesta stoppar det mer eller mindre helt och hållet efter sex månaders applikation.

Allt håravfall är inte bara tiden som har sin gilla gång. Den viktigaste patientgruppen på Lars Norléns mottagning är personer med ärrbildande alopecier, inflammatoriska sjukdomar i skalpen som dödar hårsäckarna permanent genom ärrbildning.

– Har man klåda eller inflammation i hårbotten som inte försvinner av sig själv på några veckor är det bäst att söka läkare.

Om det visar sig vara en ärrbildande sjukdom har man bäst chans att häva den om man sätter in behandling tidigt.

– Många av de patienter jag har med ärrbildande alopeci ångrar sig bittert att de inte sökt tidigare. Tyvärr kan gå så långt att det ser onaturligt ut redan efter ett par månader vilket inte går att göra något åt.

En del väljer att raka av sig allt hår när det börjar bli tunt. Arkivbild.

Olika metoder

Det finns lite olika metoder för att hårtransplantation. FUT innebär att man tar en hudremsa från bakhuvudet och sedan tar hårsäckar från den. Med FUE-metoden plockar man bort enskilda hårsäckar. För att sedan sätta tillbaka hårsäckarna skär man ofta små kanaler i skalpen där de kan växa fast.

Även om många män börjar tappa hår redan i 20-årsåldern är hårtransplantation inte för alla. Om man gör en transplantation för tidigt kommer man att behöva korrigera den senare.

Tekniskt sätt är det inga problem. Vid en hårtransplantation tar man hår från nacken och sätter där det är tunt i ”vikarna” och på hjässan. Men tar man för mycket hår där för tidigt finns det mindre kvar att ta av senare.

Gustaf Bodin säger att män över 50 är perfekta kandidater.

– Många unga män har ingen distans till sitt håravfall. Hos oss ska du få ett väldigt snyggt resultat, på andra ställen ska du få så mycket hår som möjligt.

Det är inte ovanligt att folk väljer att åka utomlands för att göra en hårtransplantation, ofta för att komma billigare undan. Gustaf Bodin säger att det självklart finns bra kliniker i andra länder, men han har också sett dåligt utförda hårtransplantationer.

– Det händer att folk kommer hit och vill rätta till sånt som gjorts på andra ställen. De har köpt en behandling för 15 000 någonstans där det är löpande band-principen. Men det går inte att göra något åt. Det gör mig förtvivlad.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Håravfall