Rysslands invasion av Ukraina

Katastrofläkaren: ”Utan el blir det ingen bra sjukvård”

Av: 

Amanda Hällsten

Lina Dawood

NYHETER

Vårdpersonal larmar om en akut situation i Ukraina.

Flera attacker har bekräftats sjukhus samtidigt som det råder brist på sjukvårdsmaterial och mediciner.

– Förr var ett rött kors en symbol för skydd, nu verkar det ha blivit en måltavla, säger Johan von Schreeb, kirurg och professor i katastrofmedicin.

På söndagen meddelade världshälsoorganisationen WHO att sex attacker mot sjukvårdsverksamheter i Ukraina har bekräftats.

Sex personer har dött och elva personer har skadats. Organisationen utreder också rapporter om ytterligare angrepp mot sjukhus och vårdinrättningar, och skriver att sex av de skadade är sjukvårdspersonal.

Johan von Schreeb, kirurg, professor i katastrofmedicin vid Karolinska Institutet och en av grundarna till svenska Läkare utan gränser, har tidigare varit på plats i östra Ukraina för att utbilda vårdpersonal.

Johan von Schreeb, kirurg och professor i katastrofmedicin.

Han säger att det är ett brott mot humanitär internationell rätt att angripa sjukhus och vårdinrättningar.

– Det ska vara neutrala och opartiska ställen där folk kan söka vård. Det är oroväckande att man attackerar sjukhus på det här sättet. Vad det kommer leda till undrar man verkligen, säger Johan von Schreeb.

Brist på medicin och material

De senaste dagarna har köerna ringlat långa utanför flera av landets apotek. Förnödenheter som skickats från västländer har ännu inte kommit fram, och det finns en oro för hur materialet ska nå fram till sjukvården.

I belägrade Mariupol slår Läkare utan gränser larm om att det råder akut brist på sjukvårdsmateriel och mediciner.

– Den humanitära situationen i Mariupol är katastrofal. Vi vet från vår personal att de desperat försöker hålla sig säkra samtidigt som attackerna fortsätter och med farligt låga nivåer i livsmedelslagren, säger Laurent Ligozat, organisationens akutsamordnare i Lviv, i ett utskick.

Människor på ett sjukhus tar skydd under en attack i Mariupol.
Ett sjukhusfönster bär tydliga spår av beskjutning.

Flera ukrainska städer står också utan utan el, internet och fungerande mobilnät, vilket försvårar arbetet för vårdpersonalen.

– Jag har arbetat under situationer där man är utan el. I värsta fall arbetar man med pannlampor och mobiltelefoner och alla förstår ju att det inte går att driva någon vidare sjukvård då, säger Johan von Schreeb.

Personal jobbar dygnet runt

För varje dag som gått sedan kriget startade har antalet skadade och döda ökat. Vårdpersonal vittnar om att många jobbar dygnet runt, utan möjlighet till att bli avbytt.

– Vi har jobbat utan elektricitet och värme. I över en vecka har vi arbetat utan paus, vissa längre än så, säger läkaren Evgeniy Dubrov i Mariupol till AP samtidigt som han lägger om en skada.

Läkaren Evgeniy Dubrov i Mariupol.

Johan von Schreeb säger att det finns en stor kampvilja bland den vårdpersonal i Ukraina som han har kontakt med. Han säger också att det är av största vikt att organisationer som Läkare utan gränser kan ta sig till de drabbade platserna.

– Vi måste få in neutrala, opartiska aktörer som kan hjälpa till att stötta våra kollegor på plats, fortsätter han.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

WHO: Ryssland har attackerat flera sjukhus

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Johan von Schreeb

Läkare utan gränser

Sjukvård