Rysslands invasion av Ukraina

100 miljoner kronor till Ukraina – biståndet till Ryssland fortsätter

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Sverige kommer ge totalt 100 miljoner kronor ytterligare i bistånd till Ukraina.

Samtidigt fortsätter regeringen betala upp till 80 miljoner kronor årligen till Ryssland.

– Vi vill stödja civilsamhället i Ryssland, säger biståndsminister Matilda Ernkrans (S).

Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans säger att Sverige kommer ge 100 miljoner ytterligare i bistånd till Ukraina, med anledning av den humanitära situationen i landet.

– Ryssland är ensam ansvarig för det som nu händer. Sverige ger redan ett stort bistånd till Ukraina och vi står på deras sida. Vårt bistånd är också ett viktigt verktyg för den solidariteten, säger hon på en presskonferens på söndagen.

Hon säger att regeringen beslutat om ett nytt stöd till den internationella Röda Korset-kommittén på 20 miljoner kronor. 30 miljoner kronor ska ges till FN:s landfond för Ukraina och 50 miljoner kommer gå till UNHCR.

Sverige ger också en rad bistånd som inte är öronmärkta till olika hjälporganisationer, säger Ernkrans. Sedan 2014 har Sverige varit den näst största givaren till Ukraina, fortsätter Ernkrans.

Hon säger att Sverige är beredda att bidra med ytterligare stöd också än det som redan beslutats om.

En ukrainsk soldat passerar ett utbränt fordon i Kiev på lördagen.

398 miljoner i bistånd till Ryssland

I januari 2020 beslutade regeringen om en ny femårig strategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland.

Beslutet innebär att Sverige betalar totalt 389 miljoner kronor i bistånd till Ryssland fram till 2024. Pengarna går främst via biståndsmyndigheten Sida.

Tanken är att pengarna ska hjälpa till att stärka förutsättningarna för en demokratisk utveckling i Ryssland, samt stärka yttrandefriheten och öka respekten för mänskliga rättigheter och rättstatens principer.

Att Ryssland nu startat krig med Ukraina kommer inte påverka Sveriges bistånd till Ryssland, säger Matilda Ernkrans.

– Vi vill stödja civilsamhället i Ryssland, och det är ett stöd som kan uppgå till 80 miljoner kronor årligen. Vår bedömning är att fortsätta betala ut bistånd till civilsamhället, och det ska gå till mänskliga rättigheter, demokratisamhället och fria oberoende medier. Vi ger inga pengar till den ryska staten, det vore att spela Putin i händerna, säger Ernkrans.

En liten del av biståndet har dock gått till ryska statliga universitet, säger Ernkrans.

– Vi kommer sluta betala ut bistånd till statliga universitet, det tittar vi på nu, säger Ernkrans.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Att Ryssland nu startat krig med Ukraina kommer inte påverka Sveriges bistånd till Ryssland, säger bilståndsminister Matilda Ernkrans.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Biståndspolitik

Matilda Ernkrans

Ukraina

Ryssland