Kvinna död efter explosionen i Göteborg

Den kvinna som vårdats för allvarliga skador efter explosionen i Göteborg är död.

Det meddelar polisen på fredagsmorgonen.

– Nu har man ändrat förundersökningen till mord, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Den kvinna som vårdats på sjukhus sedan explosionen vid ett flerfamiljshus i Annedal i Göteborg den 28 september har dött till följd av sina skador. Det meddelar polisen på sin hemsida.

Kvinnan dog på fredagsmorgonen och anhöriga har underrättats.

– Hon har bland annat vårdats för brännskador, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisregion Väst.

Polisens förundersökning om grov allmän ödeläggelse har nu utökats till att även gälla ett mord.

– Försök till mord var den tidigare brottsrubriceringen. Nu har en person avlidit och då måste man ändra rubriceringen till mord, säger Stefan Gustafsson.

Rättsläkare: Inget brott bakom Lorentzons död

Mark Lorentzon, 55, var misstänkt för att ligga bakom explosionen. Efter att han hittades död i vattnet vid Stenpiren i Göteborg förra veckan har utredningen mot honom lagts ner.

På fredagsmorgonen meddelade polisen att det inte finns något som talar för att ett brott ligger bakom Lorentzons död. Obduktionen är ännu inte klar och rättsläkare arbetar vidare med att ta reda på den egentliga dödsorsaken.

Polisen fortsätter sin förundersökning för att få mer klarhet i vad som orsakade explosionen i Annedal och för att undersöka om andra personer kan ha varit inblandade.

– Just nu genomför polisen en spaningsinsats. Man måste ta reda på vad som exploderat och hur det gått till. Det är första frågan, säger Stefan Gustafsson.

– Den andra är om det finns någon annan eller andra personer som kan misstänkas vara inblandade i det här. I nuläget finns det inga fler misstänka.

Hundratals påverkades av explosionen

Det var på morgonen den 28:e september som huset på Övre Husargatan i Göteborg skakades av en kraftig detonation. 140 lägenheter fick evakueras då en kraftig brand utbröt och giftig rök fyllde stora delar av huset.

Explosionen skapade panik bland de boende. Hettan och röken gjorde att människor tvingades ta sig ut på balkongerna. Några hissade sig ner med ihopknutna lakan, några hoppade ut. Andra kunde tas om hand av en stegbil som snabbt kom på plats.

Många av de drabbade har fortfarande inte kunnat återvända till sina bostäder. Enligt fastighetsbolaget Ernst Rosén kommer hyresgästerna i fyra av de evakuerade trappuppgångarna dock att kunna flytta tillbaka i början av november.

För de tre hårdast drabbade trappuppgångarna har besiktningen av skadorna nu inletts, det är dock för tidigt att säga när de boende kan återvända. (TT)

Publisert:

LÄS VIDARE