M-kritik mot Hanif Balis inlägg – drog aldrig tillbaka sin kandidatur

Partiledardebatten skulle bli M-ledaren Ulf Kristerssons tillfälle att prata sakpolitik i stället för internutredningar.

Men partiledaren hann knappt lämna tv-huset innan riksdagsmannen Hanif Bali (M) kuppade nyhetsflödet och berättade om sina planer på en comeback.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var hans utspel om att inte ställa upp som riksdagskandidat bara ett tomt hot.

Ulf Kristersson var laddad när han anlände till tv-huset.

I en intervju med Aftonbladet spådde han vad som skulle bli kvällens huvudfråga:

– Jobben, jobben, jobben, sa han.

Men tv-kamerorna hann knappt stängas av innan riksdagsmannen Hanif Bali skapade rubriker.

Direkt efter partiledardebatten publicerade han ett Facebook-inlägg där han öppnade upp för att kandidera till riksdagen – trots att han tidigare flaggat för att han inte ska göra det.

”I morgondagens provval står jag med som kandidat”, skrev han vid 22.15 i går.

Diskuteras livligt

Balis inlägg – och tajmingen – har fått ett flertal högt uppsatta moderater att reagera.

– Hanif Bali må vara impulsiv men han vet alldeles utmärkt vad han gjorde när han la ut det här under partiledardebatten när partiet behövde fokusera på sakfrågorna. Det är ingen som tvivlar på symboliken i det, ingen har missat markeringen i det. Som vanligt handlar det om att han vill ha fokus på sig själv och det här är något som diskuteras ganska livligt i partiet just nu, säger en tung centralt placerad moderat.

Också partiledaren Ulf Kristersson ska ha reagerat på Facebook-inlägget, enligt Aftonbladets källor.

– Frustration är bara förnamnet för vad man känner i partiledningen, säger en centralt placerad källa.

Det rådgivande provvalet i Moderaterna i Stockholms län startade i morse och kommer att lägga grunden för länets riksdagslista.

Hanif Bali.
Hanif Bali.

”Spel för gallerierna”

Enligt källor i Moderaterna har Hanif Bali inte kontaktat nomineringskommittén och dragit tillbaka sin kandidatur under veckorna som gått trots att han tidigare skrivit på Facebook att han sonderar ”andra kanaler för engagemang” och att hans vilja att kandidera till riksdagen är ”obefintligt”.

– Vad jag förstår så har han avsett kandidera hela tiden, talet om allt annat har bara varit ett spel för gallerierna, säger en centralt placerad M-källa.

Hanna Bocander (M) är ordförande för nomineringskommittén i Stockholms län och hon vill inte svara på frågor om Hanif Balis kandidatur.

– Jag kommenterar inga enskilda kandidater, säger hon.

”Sammanvägd bedömning”

Under de kommande veckorna kommer nomineringskommittén i Stockholms län att titta närmare på de 47 kandidaterna och även intervjua samtliga. Provvalet pågår parallellt och fungerar som en rådgivande indikator åt nomineringskommittén.

– Vi gör en sammanvägd bedömning och sätter ihop en riksdagslista där vi utgår ifrån kompetens, erfarenhet, lämplighet och annat. Det är en sammanvägd bedömning där många faktorer tas i beaktande, säger Hanna Bocander.

Aftonbladet har sökt Hanif Bali.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE