Kan bli fler åtgärder: ”Ökar smittan räcker inte vaccinationsbevis”

Sverige klarar sig fortfarande bättre jämfört med många andra länder.

Men Folkhälsomyndigheten befarar att coronasmittan kommer öka – och har gjort en plan.

– Vi kommer att börja testa mer och mer, alla med symtom, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Coronasmittan fortsätter att öka, framförallt i Europa.

– Det är nästan så att man kan börja peka på undantagen, där är Spanien undantaget. Italien har klarat sig hyfsat bra så här långt, Portugal också, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff.

I Sverige ligger smittan fortfarande på en låg nivå jämfört med många andra länder, med runt 100 fall per 100 000 invånare över två veckor.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.

Lista med åtgärder

Men enligt Anders Tegnell behöver Sverige förbereda sig på en liknande utveckling. Därför presenterar Folkhälsomyndigheten nu en lista med åtgärder.

Där ingår en tredje dos vaccin till prioriterade grupper, att man ska stanna hemma vid symtom, att testa alla som får symtom från förskoleklass, vaccinationsbevis vid stora sammankomster och utökad smittspårning.

– Det viktigaste är att fortsätta vaccinera. Även om vi ligger på höga tal behöver fler vaccineras, sa Tegnell.

Kan bli fler åtgärder

Redan i går meddelade regeringen att man vill införa vaccinationsbevis vid arrangemang med fler än 100 deltagare. Men det kan bli fler åtgärder.

– Erfarenheterna från andra länder i Europa talar för att om man kommer upp i ökad smittspridning kommer vaccinationsbevis inte att räcka.

Från och med måndag gäller också återigen rekommendationen att alla, både vaccinerade och ovaccinerade, ska testa sig om någon i hushållet testar positivt för covid-19.

– Vi är kvar i en pandemi, det är jätteviktigt att vi gör det här tillsammans så att vi inte behöver uppleva det vi upplevde förra hösten, eller det som många i Europa nu upplever, sa Anders Tegnell.

Planerar för krogar och gym

Han sa också att det pågår planering för om man skulle behöva införa vaccinpass på krogar och gym.

– Men vi vet inte när det kan bli aktuellt. Vi vet inte hur långt bort det är. Vi hoppas att vi aldrig ska behöva komma dit.

”Rejält oroade”

Socialstyrelsen uttryckte också en oro för ökad smittspridning. Folkhälsorådet Iréne Nilsson Carlsson sa vid pressträffen att beredskap behövs inom hälso- och sjukvården.

– Sjukvården har varit hårt belastad under lång tid och vi är rejält oroade för vad som kan hända om vi får samma utveckling som i vår omvärld.

En ljuspunkt är emellertid att tredje dosen verkar ha gett resultat. Smittan på särskilda boenden för äldre har gått ner. Men inte för personer över 70 år som har hemtjänst.

– Man har inte kommit alls lika långt vad gäller dos tre för personer som är 70 år eller äldre och har hemtjänst. Där har vi inte samma positiva utveckling som för särskilt boende. Det är jätteviktigt att komma vidare med vaccination för de grupperna, sa Iréne Nilsson Carlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE