Tegnells varning: Kan bli nya åtgärder i vinter

Europa en varningsklocka för Sverige

En ny coronavåg har rullat in över Europa med ökande smittotal och en del länder återinför restriktioner.

Det här är en varningsklocka för Sverige, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi räknar med att en ökning under hösten och in i vintern är i det närmaste oundviklig, säger han till DN.

Utvecklingen går åt fel håll i Europa med ökande smittotal, fler inlagda på sjukhus och återinförda restriktioner.

Under måndagen kom dystra besked från länder som Tyskland, Frankrike, Storbritannien och våra grannar Norge och Danmark.

I Danmark meddelade regeringen att man inför coronapass på vissa platser i hopp om att dämpa smittspridningen och antalet sjuka i covid-19. Den senaste månaden har de covidsjuka på danska sjukhus tredubblats.

I Sverige håller sig smittan, antalet inlagda och dödstalen på en förhållandevis låg nivå. Men även vi måste förbereda oss på att smittan kommer att öka, säger Anders Tegnell till DN.

– Vi har en utveckling i många av EU:s länder just nu som är en varningsklocka som vi måste hålla koll på. Flera av dem har vaccinationsnivåer som liknar våra. Då ökar sannolikheten att det också kommer att öka i Sverige. Vi räknar med att en ökning under hösten och in i vintern är i det närmaste oundviklig.

När en betydande ökning i så fall kan komma är svårt att svara på.

– Det är alltid den svåra frågan och vi har egentligen inte så många lärdomar sedan tidigare om det verkligen hjälper att göra saker i förväg. Men givetvis måste vi som samhälle vara berett på detta. Sjukvården måste vara beredd på att det tyvärr kan bli fler covidpatienter igen. Det kan också betyda att vi måste gå tillbaka till en del åtgärder som vi haft på plats tidigare.

Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens senaste pressträff.
Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens senaste pressträff.
Publisert:

LÄS VIDARE