Avspärrningarna hävs i sökandet efter Beata

Avspärrningarna hävs nu i sökandet efter försvunna Beata Ratzman och inga fler dykningar är planerade i de dammar som varit högaktuella.

Nu efterlyser polisen istället fler tips om den silverfärgade bilen som beslagtagits.

– En viktig nyckel för oss är att få in fortsatta observationer av bilen, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

Flera dagar har nu gått sedan 32-åriga Beata försvann.

Sökandet efter henne har varit intensivt med både helikoptrar, hundpatruller och nu senast dykare i två dammar i Oxie i Malmö.

Men nu hävs avspärrningarna och inga nya sök är planerade.

– Det bedrivs nu ett mycket intensivt utredningsarbete. Får vi in upplysningar som gör det angeläget att söka på nya ställen så kommer det att ske, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

Vad som har hänt med Beata Ratzman är fortfarande en gåta.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så hämtades hon upp av sin make, som hon nyligen begärt skilsmässa från, vid 17-tiden på fredagen i hans silverfärgad Suzuki, modell Vitara, från år 2002.

Han körde sedan iväg med Beata och deras gemensamma barn och paret klev ut ur bilen när barnet satt kvar.

Sedan kom mannen tillbaka utan Beata.

Beata Ratzman är försvunnen sedan natten till i lördags.
Beata Ratzman är försvunnen sedan natten till i lördags.

Polisen säger att en av de viktigaste nycklarna för att hitta Beata Ratzman är allmänhetens observationer av den silverfärgade bilen som är tagen i beslag av polisen.

– Vi behöver information om var bilen varit från klockan 17:00 och framåt i fredags. Vi vill ha alla observationer, både om bilen varit stillastående eller i rörelse. Man ska inte begränsa sig till observationer bara från Oxie utan från hela Malmö. Har man sett människor i eller i anslutning till bilen är det i allra högsta grad viktig information, säger Nils Norling.

Polisen letar fortfarande efter en person som de hoppas är vid liv. Det finns inget som tyder på att Beata skulle försvunnit frivilligt eller att hon skulle befinna sig utomlands.

– Sen är det ju så att söker man en människa som finns utomhus minskar chansen att hitta den vid liv ju längre tiden går. Men vi vet inte var hon finns, hon skulle kunna finnas inomhus, säger Nils Norling.

Beatas familj i Polen väntar oroligt på besked.

– Jag tror att Beata är vid liv. Jag håller fast vid tanken, jag kan inte göra något annat, säger hennes mamma Grażyna Trawicka till den polska tidningen Fakt.

Beata Ratzman begärde i slutet av augusti skilsmässa från sin make, en egenföretagare som tidigare är helt ostraffad förutom en ordningsbot i trafiken. Hon ansökte då även om ensam vårdnad om deras barn.

De senaste veckorna ska Beata och maken ha bott isär och två veckor före försvinnandet ville Beata även ha ett kontaktförbud mot mannen, en ansökan hon fick hon avslag på.

– Min dotter klagade på honom. Han var besatt av henne, han var väldigt dominerande och ansåg sig ha äganderätt över henne, säger mamman Grażyna Trawicka till den polska tidningen Fakt.

Maken sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för människorov. Han nekar till brott.

Enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan ska ett potentiellt viktigt spår efter Beata ha hittats innan sökningarna avbröts; en del av ett klädesplagg som kan tillhöra henne.

På plagget ska man ha funnit blodspår som nu skickats på analys.

– Vi har säkrat fynd i det sökområdet där vi varit men kan inte gå in på närmare detaljer om vad det är för fynd. När vi gör sökinsatser gör vi alltid fynd sen är det inte alltid de är relevanta för det brott som misstänks vara begånget, säger Nils Norling.

Publisert:

LÄS VIDARE