Serbien

Ökade spänningar mellan Serbien och Kosovo: Provocerar fram en konflikt

Hundratals i vägblockader vid gränsen – Natotrupper ökar patrullering

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Spänningarna mellan Serbien och Kosovo har ökat efter att Kosovo förbjudit bilar med serbiska registreringsskyltar att passera gränsen.

Beslutet möttes av protester och vägblockader från den kosovo-serbiska befolkningen och två myndighetskontor har utsatts för attacker. I helgen sågs serbiska stridsflyg i gränstrakterna.

Läget mellan länderna beskrivs nu som det värsta på flera år.

Stämningen vid gränsen mellan de två länderna försämrades betydligt i förra veckan. Då började den nya regeln från Kosovos myndigheter att gälla: registreringsskyltar på serbiska fordon ska plockas bort tillfälligt när de kör in i landet, rapporterar AP.

Specialutrustade kravallpoliser i pansarfordon stationerades ut vid gränsen för att plocka bort skyltarna.

Beslutet ledde till stor upprördhet och protester bland kosovo-serber. Hundratals begav sig till gränsen i bilar och lastbilar och orsakade vägblockader vid gränsövergångarna. Många sågs vifta med den serbiska flaggan.

Tände eld på myndighetsbyggnad

Enligt AP kastade polis tårgas mot demonstranterna, som dock inte ska ha gett vika.

– De försöker bara rädda sin mänskliga rättighet att röra sig fritt, sa Igor Simic, en kosovo-serbisk politiker, om protesterna.

Två myndighetsbyggnader ska ha utsatts för attacker i oroligheterna, enligt Kosovo, skriver Reuters. En byggnad i staden Zubin Potok sattes i brand och två handgranater – som dock inte detonerade – kastades mot en byggnad i Zvecan.

I helgen sågs serbiska stridsflyg i närheten av gränsen, påhejade av demonstrerande kosovo-serber. Serbien har ökat sin militära närvaro med både soldater och fyra pansarfordon nära gränsövergången i byn Jarinje, skriver TT.

Presidenten: Kriminell handling

Båda länderna anklagar varandra för upptrappningen i konflikten. Den serbiska presidenten Alexandar Vucic kallar den nya regeln en ”kriminell handling” och kräver att specialpolisen drar sig tillbaka från gränsen.

– Vi tycker att varje uttalande som likställer Belgrads och Pristinas skuld är olämpligt. Den enda lösningen är att alla trupper dras tillbaka, då kan vi åka till Bryssel och diskutera allt och möjligtvis nå en överenskommelse, har Vucic sagt.

Enligt Kosovos premiärminister Albin Kurti är regeln ett svar på hur Serbien behandlar kosovoregistrerade fordon. De behöver sedan flera år ta bort sina registreringsskyltar när de kör in i Serbien.

– Serbien vill uppenbarligen militarisera och eskalera situationen. De tar rysktillverkade helikoptrar och flygplan närmare gränsen. Serbien provocerar fram en allvarlig internationell konflikt, sa Albin Kurti, premiärminister under en presskonferens.

Serbiens president Alexandar Vucic.
Albin Kurti, premiärminister i Kosovo.

Manar till lugn

Nu försöker omvärlden att få båda länderna att trappa ner spänningarna, som många menar är de värsta på många år. Nato – som fortfarande har fredsbevarande trupper kvar i området har utökat sina patrulleringar i norra liksom hela Kosovo. Även USA och EU manar till lugn.

Det här sker efter en vecka av ökad oro i regionen.

– Det är viktigt att minska spänningarna, återställa den fredliga atmosfären och tillåta fri rörlighet. Vi står redo att underlätta samtal, twittrade Miroslav Lajcak, EU:s särskilda sändebud för kosovo-serbisk dialog.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Familjen ska utvisas efter 15 år: ”Drömmer mardrömmar”

ÄMNEN I ARTIKELN

Serbien

Kosovo

Albin Kurti

Aleksandar Vucic