Extremväder slår till igen – på samma märkliga plats

Bränder på sommaren, lerfloder på hösten och värmerekord på vintern.

Provinsen British Columbia i Kanada drabbas av allt mer extrema väder.

– De här typerna av extremer har blivit vanligare på många håll. Just i British Columbia hade de nödläge för några veckor sedan för att det var så stora översvämningar, säger klimatprofessor Erik Kjellström på SMHI.

I staden Penticton i British Columbia har det varit 22,5 grader varmt. Det är den varmaste decemberdagen i Kanada sedan 1982, enligt CBC.

Den tredje stormen på kort tid har precis dragit förbi. Den orsakade lerfloder och stora regn. I november dog en 2-årig flickas föräldrar och två personer till.

Flera vägar är fortfarande avstängda. Nu smälter snön på grund av värmen och skapar oro för nya översvämningar.

Skogsbränder nära Penticton.
Skogsbränder nära Penticton.

– De hade ju nödläge för några veckor sedan för att det var så stora översvämningar. Det ställde till jättestora problem. Vägar spolades bort och samhällen drabbades. Det är mycket snö i bergen som ska rinna bort, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Värre värme blir vanligare

I somras slog flera städer i Kanada värmerekord. Torka och runt 300 skogsbränder rasade i British Columbia.

– Det är inte förvånande på något sätt. Att varma rekord slås är mer väntat än att kalla rekord gör det. Sommarens extrema värme i Kanada är mer eller mindre omöjligt att det skulle kunnat inträffa om inte människor förändrat klimatet, säger Erik Kjellström.

Myndigheterna klassade hettan som ”livshotande” och 486 personer dog på fem dagar, jämfört med normalnivån på 165, enligt BBC.

Förstörda hus efter elden i staden Lytton.
Förstörda hus efter elden i staden Lytton.

Staden Lytton slukades av en brand på bara 15 minuter. Alla invånare, runt 1 000 personer, hann evakueras.

Erik Kjellström menar att extrem värme blir allt vanligare med den globala uppvärmningen. Samtidigt blir kalla extremer mer ovanliga.

– Det är väldigt tydligt. Atmosfären blir varmare. Det avdunstar mer vatten från land och haven som sedan kommer ner från atmosfären. Nederbördsmängderna ökar också, säger han.

Den ökade avdunstningen leder i sin tur till mer torka.

– I bland annat Medelhavsregionen har vi sett en ökning i torra extremer.

Mer extremt i Sverige med

Sverige kan komma att drabbas av liknande väder – även om temperaturerna inte kommer att bli lika höga.

Det kommer att bli varmare och större kontraster mellan torrt och blött.

– Men i princip, visst. Vi har året 2018 som ett exempel. I mars var det högtrycksdominerad månad, det var ganska kallt i Sverige då. Sen kom det ett högtryck i maj. Det blev riktigt varmt och vi hade stora skogsbränder som orsakade massa problem, säger Erik Kjellström.

– Exakta mängder och värden på temperaturer skiljer sig så klart. Vancouver är mer likt klimatet i norska Bergen med stora nederbördsmängder. Bergskedjorna fångar in luften och tvingar dem att hävas, vilket får det att regna.

Publisert:

LÄS VIDARE