My Rohwedder

Bilden på Macron – alla partistrategers dröm

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilden på Macron med lättsamt uppknäppt skjorta har vält internet.

Det är sinnebilden för vad som kan hända med en politiker när det är valtider och utgången är osäker. Det är då huden och brösthåret åker fram.

Och om bara några månader är det val i Sverige. Ett val med mycket oklar utgång.

Macron sitter avslappnad i en soffa. En armen vilar på ryggstödet, han ler stort och en rejäl bit naken, hårig bringa syns under den uppknäppta skjortan. Bredvid honom ligger två mobiltelefoner.

Internet gick bananas.

Kommentarerna har både handlat om valspurtens skamlöshet och om hur bilden skulle vara ett sätt för Macron att förföra de konservativa väljarna. Brösthår och två mobiltelefoner skulle enligt den analysen signalera franska konservativa värden.

Men det viktigaste av allt i politiken – det pratades om Macron, överallt.

Vinna eller försvinna

I politiken antingen vinner man eller så förlorar man. För de politiker och partier som ligger illa till när det närmar sig ett val blir alla medel tillåtna. Det gäller såväl i Frankrike som i Sverige.

Medan politiskt nyfikna nu frågar sig vilken svensk politiker som skulle kunna göra samma sak, är väl frågan egentligen – vilken svensk politiker kommer vara desperat i slutet av augusti?

Bilden på Frankrikes president Macron med uppknäppt skjorta har vält internet.
Bilden på Frankrikes president Macron med uppknäppt skjorta har vält internet.
Miljöpartiet har legat under riksdagsspärren en längre tid. Skulle språkrören Per Bolund och Märta Stenevi kunna ta nåt liknande i hamn?
Miljöpartiet har legat under riksdagsspärren en längre tid. Skulle språkrören Per Bolund och Märta Stenevi kunna ta nåt liknande i hamn?

Bilden på Macron är alla partistrategers dröm. Den genererar uppmärksamhet, den uppfattas som genuin, den visar en sida som sällan visats och bidrar därför till en mer sammansatt bild av politiker och den har fått eget liv. Ändlösa är de memes som nu sprids över sociala medier världen över.

Då åker huden fram

Just nu kämpar två av våra riksdagspartier för att hålla sig kvar i riksdagen. Både Miljöpartiet och Liberalerna har legat under riksdagsspärren under en längre tid och det syns inga tecken på att opinionen är på väg att vända uppåt.

Det måste sitta minst en drömmande strateg som tänker att visst skulle Märta Stenevi, Per Bolund eller Johan Pehrson också kunna ta nåt liknande i hamn.

Vinner Macron det franska presidentvalet i helgen kan vi nog förvänta oss en och annan svensk politiker, inför valet avslappnat uthälld i en snygg soffa.

Publisert:

LÄS VIDARE