Turkiets president Erdogan har pratat med Magdalena Andersson

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har pratat med Magdalena Andersson.

Erdogan vill se ”konkreta steg” och att Sveriges ”stöd till terrororganisationer” måste upphöra.

”Vi ser fram emot att stärka våra bilaterala relationer”, skriver Magdalena Andersson på Twitter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har haft telefontid under lördagen.

Han har pratat med både statsminister Magdalena Andersson, finska presidenten Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, rapporterar turkiska TRT Haber och Yle.

PLUS: Därför törs Erdogan inte stoppa Sveriges Natoansökan

De ska ha diskuterat Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i Nato.

Erdogan ska ha påpekat för Magdalena Andersson att ”Sveriges stöd till terrororganisationer måste upphöra”, skriver TRT Haber. Han ska även ha betonat att Turkiet vill se ”konkreta steg” och att vapenembargot måste hävas.

Magdalena Andersson skriver på Twitter att hon uppskattade dagens samtal med president Erdogan gällande den svenska Nato-ansökan.

”Vi ser fram emot att stärka våra bilaterala relationer, inklusive fred, säkerhet och kampen mot terrorism”, skriver statsministern.

Vill att Sverige klipper banden med YPG

Turkiet har motsatt sig att Finland och Sverige släpps in i Nato och vill att de först går med på flera krav, bland annat att vapenembargot ska hävas.

Det viktigaste kravet har uppgetts vara att banden till YPG bryts. Erdogan har anklagat Sverige för att ”skydda terrorister” och vill att 33 personer utlämnas från Sverige och Finland.

Finska presidenten Sauli Niinistö skriver på Twitter att han i dag har haft ”ett öppet och direkt samtal” med Erdogan.

”Jag sa att Finland och Turkiet som allierade till Nato kommer att förbinda sig till varandras säkerhet och vår relation kommer därmed att växa sig starkare. Finland fördömer terrorism i alla dess former och uttryck. Den nära dialogen fortsätter”, skriver han på Twitter.

Samtliga medlemsländer i Nato måste godkänna nya medlemmar. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på Twitter att han pratat med Erdogan under lördagen om vikten av ett svensk-finskt medlemskap i Nato och öppna dörrar inom alliansen.

PLUS: Ex-spionen om Putins hälsa: ”Avbryter möten för att få vård”

”Vi är överens om att alla medlemsländernas oro kring säkerhet måste beaktas och att samtalen måste fortsätta för att hitta en lösning”, skriver han på Twitter.

USA: Inte vårt ansvar att lösa problemet

USA och Vita huset för samtal med den turkiska regeringen men att frågan kring svenskt och finskt Nato-medlemskap inte är något som USA har ansvar för att lösa, rapporterar Reuters.

– Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Nato-anslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet, säger amerikanska UD:s talesperson Ned Price.

Däremot tror USA att att parterna kommer nå en lösning.

– Vi är övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kommer att nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.
Publisert:

LÄS VIDARE