Pentagon om nya ryska taktiken: ”Går efter småsaker”

Motgångarna på slagfältet har enligt Pentagon tvingat de ryska styrkorna till en ny taktik.

De går efter småsaker – i smågrupper.

– Men de har inte haft särskilt stor framgång ens i det lilla, säger en amerikansk försvarskälla till New York Times.

Kriget i Ukraina står och stampar, enligt amerikanska militära bedömare. Varken Ryssland eller Ukraina har de senaste veckorna gjort några avgörande framsteg och så väntas det fortsätta den närmaste tiden.

Den amerikanska tankesmedjan ISW uppgav tidigare i veckan att Putins armé nu tycks ha givit upp tanken på att omringa ukrainska styrkor i Donbass och i stället siktar in sig på Luhansk, det mindre av de två utbrytarområdena i östra Ukraina.

PLUS: Filmade skräcken i Mariupol – nu är hon försvunnen

På torsdagen kom dessutom nya uppgifter från Pentagon. Hårt motstånd och bristande egen förmåga ska de senaste dagarna ha tvingat Ryssland till en ny taktik i norra Donbass.

”Helt enkelt blygsammare”

De ryska styrkorna har helt enkelt delat in sig i smågrupper och attackerar dessutom allt mindre mål, uppger en högt uppsatt försvarskälla för New York Times.

– Ibland håller de bara de erövrade målen en kort tid innan ukrainarna tar tillbaka dem. De är helt enkelt blygsammare i vad de försöker ta, säger uppgiftslämnaren till tidningen.

Kristaktiken uppges ha tvingats fram av de ryska problemen med utrustning, ledning och stridsmoral.

Ryska trupper i Cherson.
Ryska trupper i Cherson.

– De anpassar sig och försöker använda mindre grupper för att nå mindre mål, att ta sig framåt bit för bit. Men de har inte haft mycket framgång ens i det lilla.

PLUS: Filmade skräcken i Mariupol – nu är hon försvunnen

De mindre grupperna av soldater är kompanier snarare än bataljoner. Det underlättar för de pressade ryska befälhavarna, enligt Pentagon-källan:

– Att manövrera mindre styrkor i fält är en enklare och mer lättsmält väg att nå operativa framsteg.

Samtal mellan USA och Ryssland

Parallellt med utvecklingen på marken har Ryssland börjat besvara samtal från USA, uppger NY Times. På torsdagen pratade USA:s toppgeneral Mark Milley i telefon med den ryske generalstabschefen Valerij Germasimov. Det var deras första kontakt på nästan tre månader.

Enligt den ryska utskriften av konversationen pratade de om ”ömsesidiga intressen”. Pentagon uppgav å sin sida att de ”diskuterade flera säkerhetsrelaterade frågor och kom överens om att hålla kommunikationslinjen öppen”.

Sex dagar tidigare hade USA:s försvarsminister Lloyd Austin ett motsvarande samtal med sin ryska motsvarighet Sergej Sjojgu.

Det är enligt NY Times oklart varför de ryska topparna plötsligt, efter månader av tystnad, valde att lyfta luren när amerikanerna ringde.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.
Publisert:

LÄS VIDARE