Valet 2022

C-kandidat dömd för sexköp: ”Skadar mitt rykte”

Av: 

John Granlund

NYHETER

Mannen greps på bar gärning efter ett sexköp på ett hotell förra året.

Nu vill han representera Centerpartiet i riksdagen och finns med på en av partiets listor i landet.

– Jag är missnöjd med domstolens beslut, skriver han i en överklagan som inte ledde någon vart.

Mannen vill representera Centerpartiet i riksdagen och finns med på en av partiets listor i landet.
Mannen vill representera Centerpartiet i riksdagen och finns med på en av partiets listor i landet.

Aftonbladet har granskat valmyndighetens register för riksdagskandidater till valet i höst.

I riksdagsvalet finns en kandidat som dömts för sexköp och även i kommunalvalet finns en kandidat som dömts för samma brott.

Mannen som kandiderar till riksdagen är i medelåldern och står på övre halvan av Centerpartiets lista i orten där han bor men är långt ifrån valbar plats, det vill säga han har ingen möjlighet att nå riksdagen i praktiken.

Av polisutredningen framgår att polisens spanare kunde följa mannen från att han gick in till hotellet, där han möttes av en kvinna, till att han lämnade platsen en kvart senare och greps av patrullen.

– Den mannen var hos mig på hotellet. Vi hade vanligt sex och han betalade 1 200 kronor, berättade kvinnan senare för polisen.

Mannen dömdes för att ha haft sex med en kvinna på ett hotellrum och betalat för det. Mannen har försökt överklagat. Bilden är en genrebild.

Dömdes i tingsrätten

Av domen framgår att kvinnan, som är från Ryssland, annonserade på en eskortsajt och besökte flera olika svenska orter under den aktuella veckan då riksdagskandidaten greps.

Mannen har genomgående nekat till brott och har förklarat för polisen att en annons från kvinnan dök upp när han spelade ett spel på sin telefon och att han då accepterade att bli hennes vän. Enligt mannen beslutade de två att träffas men när hon ville ha pengar av honom lämnade han hotellrummet, enligt riksdagskandidatens berättelse.

När polisen i ett senare förhör förklarade att man hittat en kondom i hotellrummet som innehöll riksdagskandidatens DNA svarade han:

– Inga kommentarer.

Under rättegången ändrade sig mannen och medgav att det förekommit sex – men att det var frågan om sex utan betalning. 

Men tingsrätten accepterade inte förklaringen och dömde mannen till dagsböter för sexköp.

Har försökt överklaga

Riksdagskandidaten har senare försökt överklaga domen i både hovrätten och Högsta domstolen men ingen av de högre instanserna har gett honom prövningstillstånd.

I en av överklagandena uppger han:

– Jag är missnöjd med domstolens beslut som jag tycker att var för strängt. Att de inte tror på min berättelse leder till att jag hamnar i belastningsregistret och det kommer att påverka mitt liv och skadar mitt rykte.

Ännu en dömd för sexköp

Ytterligare en kandidat i Valmyndighetens register har dömts för sexköp. Det handlar om en man som kandiderar till ett kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Han dömdes 2018 för att ha köpt sex i två fall på en massagesalong.

Inte heller den socialdemokratiske kandidaten till ett kommunfullmäktige befinner sig på valbar plats.

Ledande centerpartister i det aktuella distriktet bekräftar mannens position på listan och beklagar det hela.

– Jag kände inte alls till det här. Jag tycker att det är fruktansvärt och väldigt beklagligt och behöver få mer information innan jag kan kommentera det desto mera, säger ordföranden.

En annan av de ledande politikerna på listan säger:

– Herregud, vad tråkigt, jag har bara träffat honom någon gång och hade ingen aning om det här. Vi hade ett väldigt gediget nomineringsarbete så det förvånar mig.

Aftonbladet har sökt den aktuella riksdagskandidaten som inte har gått att nå.

ANNONS

Imorgon är det Mumindagen! Fira det med att köpa muggen ABC.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Premiär för Aftonbladets valsajt

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Centerpartiet

Sexualbrott

Brott