Sydkorea öppnar för samtal med Nord – om OS

NYHETER

I sitt nyårstal hintade diktatorn Kim Jong-un om att Nordkorea kan komma att skicka trupp till OS i Pyeongchang.

Nu öppnar Sydkorea för att hålla samtal på hög nivå med den slutna regimen.

1 av 2 | Foto: JUNG YEON-JE / AFP
Sydkoreas enighetsminister Cho Myong-gyon.

Flera internationella nyhetsbyråer rapporterar att enighetsministern Cho Myong-gyon hoppas att samtalen kan äga rum den 9 januari i gränsstaden Panmunjom.

– Vi upprepar vår vilja att hålla samtal med norr när som helst och i vilken form som helst, säger han vid en presskonferens.

– Vi hoppas att syd och nord kan sitta ansikte mot ansikte och diskutera medverkan i spelen i Pyeongchang och andra frågor av ömsesidigt intresse för att förbättra de koreanska relationerna.

”Bra chans att visa enighet”

Uttalandet kommer efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-un i sitt nyårstal öppnade för att diktaturen kan komma att delta i OS i Sydkorea.

– Nordkoreas deltagande i vinter-OS är en bra chans att visa det enade koreanska folket. Företrädare för de båda länderna kan mötas inom kort för att diskutera möjligheterna, sa diktatorn i talet.

Den sydkoreanska presidenten Moon Jae-in välkomnar utspelet från grannen i norr. I ett uttalande, som AFP rapporterar om, betonar han dock att förbättrade relationer måste följas av en nedrustningsprocess.

Spänt läge

De två länderna har inte hållit några högnivå-samtal sedan 2015. Sydkoreas president föreslog förra året samtal om bistånd- och försvarsfrågor. Det kom dock aldrig något svar från regimen i Pyongyang.

Under hösten och vintern har läget blivit alltmer spänt på den koreanska halvön. Nordkorea har genomfört flera provokativa missiltest och förolämpningarna har haglat mellan Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump.

Under nyårstalet var dock diktatorns ton ovanligt försonlig, enligt internationella bedömare.

– När det kommer till relationen mellan nord och syd borde vi minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både nord och syd borde göra ansträngningar, sa Kim Jong-un.

Hur står sig Sydkoreas militär mot Nordkoreas? 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM