Klart för samtal mellan Nord- och Sydkorea

NYHETER

Kim Jong-un antydde att en OS-trupp kanske skulle skickas till Sydkorea – och grannlandet svarade med att öppna upp för att hålla samtal med den slutna regimen.

Nu är det klart att dessa samtal kommer hållas på tisdag, rapporterar sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Samtidigt meddelar USA och Sydkorea att man skjuter upp sina gemensamma militärövningar under vinter-OS.

1 av 2 | Foto: KCNA
Diktatorn Kim Jong-un under nyårstalet.

Natten till fredag svensk tid meddelade Nordkorea att man godtagit Sydkoreas erbjudande om att hålla samtal på hög nivå, rapporterar Yonhap.

– De två sidorna har bestämt sig för att diskutera frågor genom att utbyta dokument, säger Baik Tae-hyun, talesperson för Seouls sammanslutningsdepartement.

Samtalen kommer hållas på tisdag nästa vecka och blir de första mellan Nord och Syd sedan december 2015.

Enligt Baik kommer huvudfrågorna bland annat beröra hur relationen mellan Nord och Syd kan förbättras, samt ett eventuellt deltagande i vinter-OS för Kim Jong-uns regim.

Skjuter upp militära övningar

Sydkorea och USA har även bestämt sig för att skjuta upp sina gemensamma militärövningar, för att undvika ökade spänningar under vinter-OS som hålls i Pyeongchang 9–25 februari.

– De två ländernas militära styrkor bör göra sitt yttersta för att garantera säkerheten under de olympiska spelen, säger Sydkoreas president Moon Jae-In i ett uttalande, rapporterar France 24.

I sitt nyårstal öppnade Nordkoreas ledare Kim Jong-un för att diktaturen kanske skulle delta i vinter-OS i Sydkorea.

– Nordkoreas deltagande i vinter-OS är en bra chans att visa det enade koreanska folket. Företrädare för de båda länderna kan mötas inom kort för att diskutera möjligheterna, sa Kim Jong-un i sitt tal.

Vill så split mellan USA och Sydkorea

Internationella bedömare tyckte sig höra en ovanligt försonlig ton i diktatorns tal, som menade att den militära spänningen på den koreanska halvön bör minska för att skapa en fredligare miljö.

– När det kommer till relationen mellan nord och syd borde vi minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både nord och syd borde göra ansträngningar, sa Kim Jong-un.

Vissa experter hävdar att Kim Jong-un med sin utsträckta hand hoppas kunna påverka sanktionerna mot hans regim – och i längden försvaga relationen mellan USA och Sydkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM