Klarar din relation ett besök på Ikea?

GRAFIK: Patrik Lindvall
NYHETER

Stora ytor men ändå trängsel, hög ljudvolym, trötta barn och oenighet rörande färger, former och priser.

Huruvida din relation klarar av Ikea-besöket och monteringen av möblerna har länge varit en stor snackis.

Ramani Durvasula, psykolog och professor, har tagit det så långt att hon använder Ikeas möbler i sin terapi.

Att få relationen att hålla ihop efter ett besök på Ikea och sedan efter att gemensamt monterat de nya möblerna har länge varit en stor snackis.

Monteringen blir ett mått på hur stark din relation verkligen är och hur mycket den klarar.

Terapi med möbler

Psykologen Ramani Durvasula befann sig på ett Ikea-varuhus och provsatt olika soffor när hon plötsligt insåg att avdelningen var full med par som var oense eller bråkade med varandra.

– Jag såg flera par passera förbi och nästan hälften av dem var osams, säger hon till tidningen Business insider.

– Wow, det här stället får verkligen det sämsta i människors relationer att komma fram, säger hon att hon ungefär tänkte.

Där och då föddes Ramani Durvasulas nya idé: Att låta par som sökt hjälp för att gå i terapi tillsammans sätta ihop svåra Ikea-möbler.

Liatorp: ”The divorcemaker”

När hennes klienter ska köpa nya möbler så uppmuntrar Durvasula dem att köpa något på Ikea, som de sedan kan montera ihop tillsammans. Hon hävdar att uppgiften kräver att man lyssnar, kommunicerar och tar ställning gemensamt.

I efterhand får paren berätta hur uppdraget gick. Började man bråka, förolämpa varandra och skrika? Eller skrattade man och arbetade tillsammans?

Psykolog Durvasula berättar för tidningen Business Insider att en av de absolut svåraste möblerna att montera är garderoben Pax.

En annan besvärlig pjäs är bokhyllan och tv-bänken Liatorp som hon kallar ”The divorcemaker” – ungefär ”skilsmässohyllan”.

Så döper Ikea sina möbler 01:10
ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Relationer