Ingvar Kamprads sista tid: Dog i sviterna av lunginflammation

Ingvar Kamprad och nära vännen Bertil Torekull pratade i telefon med varandra in i det sista.

Ikea-grundaren dog i sviterna av en lunginflammation som han ådrog sig efter en flygresa, berättar vännen.

– Jag håller honom mycket högt, både som vän och människa, säger Bertil Torekull.

Ingvar Kamprad och Bertil Torekull, tidigare bland annat chefredaktör för Svenska Dagbladet, var vänner i över 20 år.

De lärde känna varandra i samband med att Bertil Torekull skrev boken ”Historien om Ikea”, som gavs ut 1998.

– Jag håller honom mycket högt, både som vän och människa. En av orsakerna till att vi blev så goda vänner berodde kanske på att vi aldrig hade några affärer ihop. Den boken jag skrivit har sålts på sina egna villkor, och det har gjort att vänskapen har kunnat utvecklas, säger Bertil Torekull.

”Ingvar var en jävel på att rensa fisk”

Förutom att Bertil Torekull följde Ingvar Kamprad genom yrkeslivet så brukade vännerna plocka svamp, åka ned till Ingvar Kamprads vinodling i Frankrike – och fiska hemma vid gården i Älmhult.

– Den härligaste bilden jag har av honom är väl när vi är ute och fiskar, på sjön utanför Bölsö i Älmhult. Ingvar var en jävel på att rensa fisk, alltså. Och sen lagade vi denna, stekte, och så tog vi en sup tillsammans, säger Bertil Torekull.

Under den sista tiden höll de kontakt över brev och telefon, berättar Bertil Torekull för Aftonbladet.

– Det var länge sedan vi hade ett ordentligt samtal, för det orkade han inte. I somras var jag uppe hos honom och vi har ju talat i telefon in i det sista, säger Bertil Torekull.

Dog i sviterna av lunginflammation

Även om Ingvar Kamprad blev allt mer påverkad av sjukdom och åldrandet så höll de humöret uppe i samtalen, berättar Bertil Torekull.

– Jag är ju också gammal, jag är ju snart 87. Det är ju väl bekant bland oss som är så gamla att vi kommer att dö, men vi skojade om det på det där Kampradska sättet. ’Hur är det i dag?’ frågade jag, och då han sa att ”i dag är det lite bättre och i morgon tror jag nog att det är lite bättre än i dag, så nästa dag kanske det är helt bra... sådär höll vi på, det är ju ett sätt att hålla humöret uppe, säger Bertil Torekull.

Ingvar Kamprad dog i sviterna av lunginflammation, berättar Bertil Torekull.

– Han fick lunginflammation efter en flygresa. Han var på besök utomlands och dog i sviterna av lunginflammationen och så ålderdomens skröplighet. Han var ju snart 92 år gammal, det får man inte glömma bort, säger Bertil Torekull.

”Väldigt tacksam”

Bertil Torekull är full av beundran för Ingvar Kamprads livsgärning. Kamprad lade sig aldrig till med några excesser som statussymboler eller privata flygplan – förutom en period i 30-årsåldern, då han faktiskt körde Porsche, enligt vännen och författaren.

– Jag är väldigt tacksam att få leva så nära en så viktig person och prata med honom inifrån en skyddad miljö, säger Bertil Torekull.

När Aftonbladets först når Bertil Torekulls partner Bibbi Bréum på söndagseftermiddagen är hon tagen av beskedet att vännen gått bort.

– Jag känner en väldig tomhet. Ingvar var alltid så vänlig mot mig. När han och Bertil pratade i telefon avslutade han alltid med att hälsa till mig, säger Bibbi Bréum.

Även landsbygdsministern Sven-Erik Bucht var nära vän med Ingvar Kamprad. De lärde känna varandra när Ikea etablerade sig i Haparanda då Bucht var kommunalråd i staden.

– Han sa alltid: Det här ska vi göra tillsammans. Han hade en omtänksamhet om den lilla människan. När vi talades vid i telefon frågade han alltid hur det var med min lilla mamma, säger Bucht i en intervju med Aftonbladet TV.

– I min hemkommun Haparanda har Ikea betytt oerhört mycket. Han engagerade sig för de mindre orterna och företagande utanför storstäderna.

”Känner stor tacksamhet”

Trots sin sjukdom fortsatte Kamprad att vara aktiv in i det sista. Han var senior rådgivare till Ikea-koncernen och styrelseledamot i familjen Kamprads forsknings- och välgörenhetsstiftelse.

Lena Fritzén är verkställande ledamot och talesperson för stiftelsen.

– Jag känner en stor tacksamhet för att han kunde vara med oss i stiftelsen så länge. Han var med på varenda styrelsemöte och han var en enormt engagerad person, säger hon till Aftonbladet.
Stiftelsen hade fyra styrelsemöten om året. Då samlades ledamöterna hemma hos Ingvar i Småland.

– Han påminde oss hela tiden om vad han och familjen ville med stiftelsen. Vi skiljer oss från andra i det att vi är så verklighetsnära. Ingvar uppmanade oss alltid att lägga örat mot marken, säger Lena Fritzén.

Fick språkpris i december

I december belönades Ingvar Kamprad och Ikea med Föreningen Nordens språkpris, för att ha spridit svenska uttryck över världen.

– Jag är mycket tacksam över att Föreningen Norden tilldelar mig ett så prestigefullt pris. Eftersom jag kämpat med dyslexi hela livet förstår jag verkligen hur viktigt språk är, kanske bättre än många andra, sa Ingvar Kamprad då.

Ikea-grundaren sörjs närmast av sönerna Peter, Mathias och Jonas Kamprad samt dottern Annika Kihlblom. Hans hustru Margaretha gick bort 2011.

Publisert:

LÄS VIDARE