Demonstranter till attack mot polisen

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag drabbade kravallutrustad polis och maskerade demonstranter samman på Avenyn i Göteborg. Hundratals maskerade demonstranter kastade gatsten och flaskor mot polisen och flera personer uppges vara skadade.

Demonstranter har plundrat och vandaliserat butiker, satt eld på caféer och slagit sönder polisens piketbussar.

- Vi flydde för våra liv, säger en kvinnlig polis i Göteborgspolisens speciella EU-kontaktgrupp.

När protestmötet upplöstes av polisen vid 10.30-tiden började demonstranterna gå rakt mot polisen, som valde att backa. Lite senare drabbade parterna samman. Demonstranter började kasta gatsten, flaskor, tomater och burkar mot polisen. Ridande poliser kallas till platsen i ett försök att skingra upprorsmakarna. Andra fredliga demonstranter uppmanade stenkastarna att upphöra med våldsamheterna.

- Stenkastningen riktades inte enbart mot polisen utan träffade även vissa fredliga demonstranter längre fram i leden, säger Ola Matsson från Attac till aftonbladet.se.

De våldsamma aktivister skanderade orden "icke våld, icke våld".

Minst två explosioner hördes från Götaplatsen där kravallerna tog fart och polisen har börjat spärra av flera gator i centrala Göteborg med stora kontainrar.

Tände eld på uteservering

Medan demonstranterna föstes nerför Avenyn tände några demonstranter eld på en hamburgerrestaurangs uteservering. Flera butiker plundrades och vandaliserades. Polisbilar och fönsterrutor har slagits sönder. Framför Stora teatern på Avenyn, nära polisens avspärrningar, välte demonstranterna ett femtontal bajamajor. Några av dem sattes i brand.

Irlands finansminister Charlie McCreevy lyckades inte lämna sitt hotell för att delta i en lunch med EU-kollegor. Utanför ministerns hotell, Scandic Rubinen, hade flera träd satts i brand, samtidigt som demonstranter slog sönder och plundrade affärer, uppger TT.

”Totalt urartat”

- Det här har totalt urartat, jag är mycket chockad, säger Örjan Bergsten från Göteborgsaktionen 2001.

- Vi har jobbat ett halvår för att arrangera fredliga protester. Tyvärr kan vi bara konstatera att det inte blev så.

En kvinnlig polis som aftonbladet.se talade med då kravallerna startade i förmiddags är specialutbildad för att övervaka EU-demonstranterna. I förmiddags flydde hon för sitt liv.

- Vi var här vid mötets början, men nu flyr vi för våra liv. Vi är inte utrustade för att klara av det här, säger den kvinnliga polisen i den specialutbildade EU-gruppen.

- Situationen är ohållbar. Vi kan inte vara på plats så länge det här pågår. När jag såg att de dök upp här på Götaplatsen var det bara att försvinna och överlåta bevakningen åt polis med kravallutrustning.

3 000 samlades på Götaplatsen

Kravallerna startade i förmiddags vid en fredlig demonstration på Götaplatsen, där omkring 3 000 demonstranter samlats. Men i demonstrationsleden fanns även ett 20-tal aktivister med masker. Många av dem kommer från Danmark, enligt uppgift till aftonbadet.se.

Vid 14-tiden hade polisen samlat ett hundratal demonstranter på Viktoriabron. Strax före 15 hade samtliga demonstranter visiterats och förts in i tre bussar för att köras ut från centrum.

Samtidigt medelar Grön ungdoms ena språkrör Zaida Catalan att hon tänker polisanmäla polisen för misshandel.

- De stormade in på Fritt Forum-området och jag råkade stå i vägen. Då tryckte de ner mig på marken och slog mig i ryggen med en batong, berättar hon för aftonbladet.se.

- Det absurda var att jag stod helt fredligt och delade ut tröjor med icke vålds-tryck.

Claes Thunblad, Andreas Alfredsson, Maria Saving

Publicerad: