Magistern gick i land med målet

NYHETER

Roland har gått, cyklat och simmat 200 mil - mot droger

Foto: PATRICK PERSSON
FORSADE FRAM Sonen Sebastian väntade med blomkransen när Roland Fors gick i land i Smygehuk efter att ha simmat de fyra kilometerna från Beddingestrand. - Egentligen skulle jag ha simmat hela vägen från Ystad, sa stålmagistern.

Efter över 200 mil på cykel, till fots och i vattnet klev läraren Roland Fors i land i hamnen i Smygehuk.

På vägen har han samlat in tiotusentals kronor till drogundervisningen.

Foto: PATRICK PERSSON
Blöt men nöjd avslutade Roland Fors efter 200 mil genom Sverige

Roland Fors från Höör startade sitt jättetriathlon för två veckor sedan. Då var han på plats i Treriksröset, längst upp i Sverige.

Därifrån sprang han 30 mil ner till Haparanda, satte sig på cykeln och åkte de 175 milen till Ystad. Allt för att skapa uppmärksamhet kring arbetet mot droger.

- Jag har skrivit till kommunalråd och barn- och utbildningsnämnder över hela landet. Jag har fått ett otroligt gensvar, säger han.

Han fick en skada i benet uppe i Lappland. Den gjorde sig också påmind under den sista simturen mellan Beddinge-strand och Smygehuk i går.

Före doppet hade han sprungit tre mil.

- Egentligen skulle jag

simma hela vägen från Ystad till Smygehuk. Nu blev det fyra kilometer i varje fall, säger han.

Men Roland Fors är nöjd ändå. Under hans resa har han lyckats samla in tiotusentals kronor till det drogförebyggande arbetet i skolan.

Förlorade vadet

För några år sedan slog han vad med en flicka i klassen - om hon slutade röka skulle han hissa upp sig i flaggstången. Roland Fors förlorade.

- När jag kom ner ville alla 100 elever slå vad med mig. Jag förlorade och fick springa till Stockholm och klara av Stockholm maraton, säger han.

Men nu får det bli en paus. Familjen tycker att han är borta för mycket.

- Det går väldigt mycket tid. Jag har lovat att ta det lugnare nu. Några år i varje fall...

Klas Elfving