Fackeltåg för metoo kräver förändring

NYHETER

Från norr till söder samlas människor i fackeltåg i eftermiddag för att visa att metoo-rörelsen lever vidare. Och för att kräva verklig förändring.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Människor i uppåt 20 städer i Sverige går ut i fackeltåg i dag för att visa att metoo-rörelsen fortfarande lever. Arkivbild.

– Förra året fick vi höra alla de här berättelserna och fick en bild av hur många kvinnor som har upplevt det här. Nu är året när vi gemensamt måste göra något åt det, säger Ebba Rosencrantz, som är med och arrangerar fackeltåget i Stockholm.

Klockan 15 avgår fackeltåg i omkring 20 städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, i en tyst manifestation. Evenemanget kallas "metoo ljuset på" och både namnet och facklorna symboliserar att frågor om sexuella övergrepp aldrig ska hamna i mörkret igen.

Till skillnad från hösten när det kom nya avslöjanden nästan varje dag så har metoo-rörelsen gått in i en lugnare period nu – en period när vi måste fundera på hur vi går vidare framåt, enligt Ebba Rosencrantz.

– Det behövs mer för att kvinnor inte ska bli utsatta. Det handlar inte bara om att man ska kunna berätta när man blivit utsatt, det handlar om att man inte ska bli utsatt och det är dit vi måste komma nu.

Bakom manifestationerna står fristående volontärer, alltså ingen organisation.

– Så vi är helt obundna, vi gör det som privatpersoner. Och alla är välkomna som vill visa att de stöttar det här, inte bara kvinnor utan även män och icke-binära, säger Ebba Rosencrantz.

#MeToo - detta har hänt 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM