SMHI varnar för kyla och hård vind: ”Stor risk för förfrysning”

1 av 2
NYHETER

Brrr! Nu biter det till riktigt rejält i kinderna – åtminstone på människor som befinner sig i Lapplandsfjällen.

SMHI har gått ut med en varning för blåst som i kombination med hård kyla leder till stor risk för förfrysning.

Nu är det sannerligen läge för lager på lager och toppluva djupt över öronen.

I Lapplandsfjällen kan temperaturen i höglänt terräng krypa neråt 20 minus under dagen. Som om inte det vore nog förstärks kyleffekten av friska vindar. Enligt SMHI kan detta leda till att den upplevda temperaturen närmar sig hela 30 minusgrader.

Institutet utfärdar nu en varning för ”frisk vind med stark kyleffekt” som innebär stor risk för förfrysning. Denna varningstyp finns endast som klass 1.

Känseln försvinner snabbt

Om du vistas utomhus i de lappländska fjälltrakterna är det viktigt att vara observant på hur kroppen reagerar. Detta gäller särskilt utsatta kroppsdelar som kinder, öron, fingrar och näsa.

Enligt Vårdguiden inleds en förfrysningsskada med att huden blir vit och kall. Detta kan leda till en stickande smärta, men sedan försvinner känseln fort. Det gör att skadan kan vara svår att upptäcka. Därför är det klokt att se till att vara fler i kylan – och hålla koll på varandra.

Snö och kyla

I början av veckan ställde kraftigt snöfall och hårda vindar till problem runtom i Sverige. Även under torsdagen kom en del rapporter om halkrelaterade trafikolyckor in till polisen.

Framåt veckoslutet väntas snöandet fortsätta. Tyngdpunkten kommer dock flyttas från Svealand till nordöstra Norrland, enligt SMHI.

Det betyder vädervarningarna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder