Martinger fälls och får fyra miljoner

NYHETER

Jerry Martinger (m) slipper fängelse. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Han kan också bli fyra miljoner kronor rikare, tack vare riksdagens ”fallskärm”.

Foto: PETER KNOPP
Moderate riksdagsmannen Jerry Martinger fälldes idag av Huddinge tingsrätt för bland annat sexuellt ofredande. Nu tvingas han lämna sina uppgifter i riksdagen.

I dag avkunnades domen mot riksdagsmannen Jerry Martinger, 53.

Huddinge tingsrätt dömer honom till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande, ofredande och övergrepp i rättssak.

Tingsrätten har också beslutat att Martinger ska entledigas från riksdagsuppdraget.

Men Jerry Martinger kan ligga på sofflocket fram till ålderspensionen och ändå få ”månadslön”. Han har så kallad inkomstgaranti från riksdagen.

"Jag är oskyldig"

Tingsrätten övervägde att döma Martinger till ett fängelsestraff. Med med hänsyn till att han tidigare är ostraffad har rätten valt villkorlig dom och dagsböter.

Martinger döms också att betala skadestånd på drygt 43 000 kronor till de olika målsägandena.

I ett pressmeddelande skriver Jerry Martinger att han är oskyldig och tänker överklaga domen, enligt TT.

32 000/månad första året

Det första året efter avhoppet från riksdagen får Jerry Martinger minst 32 000 kronor i månaden. Därefter kan han kvittera ut minst 26 400 kronor i månaden fram till 65 års ålder.

Sammanlagt får Martinger närmare fyra miljoner kronor, enligt riksdagsförvaltningens beräkningar.

– Man får inkomstgarantin oberoende av varför man lämnar sitt riksdagsuppdrag. Det finns ingen regel som säger att den dras in om man döms för brott, säger Göran Rosvall, chefsjurist på riksdagsförvaltningen.

Tillgångar på 4,3 miljoner

Martinger tar full pott i riksdagens inkomstgarantistege eftersom han är över 50 år. Pengarna från inkomstgarantin sänks dock i förhållande till andra inkomster.

Nu är det ingen risk för att Jerry Martinger kommer att leva under existensminimum i alla fall. Enligt 2000 års självdeklaration har han tillgångar på 4,3 miljoner och fastigheter till ett värde av 1,2 miljoner.

Och när Jerry Martinger slutligen pensioneras får han dessutom ett månatligt tillägg av riksdagen på drygt 7 000 kronor ovanpå den vanliga pensionen.

Andreas Harne, Maria Saving